OGLASIO SE DAČIĆ POVODOM GODIŠNJICE OSAMOSTALJENJA CRNE GORE: "Srbija želi sve najbolje, ali brine o Srbima tamo!"
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, Foto: Printscreen

evo šta kaže

OGLASIO SE DAČIĆ POVODOM GODIŠNJICE OSAMOSTALJENJA CRNE GORE: "Srbija želi sve najbolje, ali brine o Srbima tamo!"

On je komentarišući političke podele i sukobe u Crnoj Gori u vezi sa njenim osamostaljenjem ocenio kako su oni sasvim logični

Objavljeno:

Srbija želi sve najbolje Crnoj Gori, želi s njom najbolje moguće odnose i sigurno neće biti remetilački faktor u toj zemlji, ali nas zanima položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, izjavio je danas povodom godišnjice osamostaljenja Crne Gore predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je komentarišući političke podele i sukobe u Crnoj Gori u vezi sa njenim osamostaljenjem ocenio kako su oni sasvim logični.

- Tamo je decenijama utemeljivana društvena svest o tome da Srbija predstavlja opasnost za crnogorski identitet i državnost, što je apsolutno netačno. Odnosi Srbije i Crne Gore su imali različite oblike kroz istoriju. Obe su imale svoje države, ali se nikad nisu međusobno sukobljavale, nikad se naši narodi nisu svađali, rekao je Dačić na Prvoj televiziji.

On je podsetio da je takav stav nekada imao i aktuelni crnogorski predsednik Milo Djukanović.

- Zanimljivo je da je Djukanović kada je dolazio na vlast starom komunističkom rukovostvu govorio 'Nemojte da nam pretite Srbijom, jer time u stvari samo branite svoju vlast, jer iz Srbije nam ne preti nikakva opasnost'. Djukanović je tada i sam rekao da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državnošću. I to je u stvari prava definicija., naveo je Dačić.

Predsednik srpskog parlamenta je rekao kako uopšte nije bitno reći kako svi moraju da se izjašnjavaju kao Srbi.

- Mi možemo da budemo deo jednog istog plemena, istog naroda, iste krvi, jer imamo zajendičku istoriju, naglasio je Dačić.

Ocenio je da postoje još mnoge prepreke i da će se mnoge teme upotrebljavati da se dalje zaoštrava situacija u Crnoj Gori.

- Svako od nas kada gleda svoje porodično stablo pronaći će poneku granu koja ide van granice sadašnje Srbije. Da li je to Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija, svejedno. Zato je bitno da negujemo zajedništvo. Srbija sigurno neće biti remetilački faktor, nas zanima položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, naglasio je Dačić.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.