KO JE KRIV ZA POMOR RIBA U ŠABAČKOM OBODNOM KANALU? Imamo ODGOVOR i od FIRME koju su okrivili
Pomor riba u šabačkom obodnom kanalu, Foto: Evropska zelena partija

POMOR RIBA

KO JE KRIV ZA POMOR RIBA U ŠABAČKOM OBODNOM KANALU? Imamo ODGOVOR i od FIRME koju su okrivili

- U HBIS Serbia redovno se rade hemijske analize vode koje ne pokazuju nikakva prekoračenja ili poremećaje u radu kompanije - tvrde iz kompanije HBIS Serbia

Objavljeno:

Prethodog dana, povela se polemika oko toga ko je odgovoran za pomor riba u šabačkom obodnom kanalu.

Prema rečima Evropske zelene partije, u delu Cerskog obodnog kanala pre njegovog ulivanja u Savu može se videti penušavi sadržaj koji je kako tvrde izazvao uginuće ribe. Kako kažu, sam sadržaj dolazi iz cevi kroz koju svoje otpadne vode u ovaj kanal izlivaju nekadašnji Beli limovi koji su bili deo Zorka holdinga, a danas su deo kineske kompanije HBIS Serbia koja upravlja i železarom u Smederevu i kako tvrde poznata je po tome što se iz nje u vazduh ispuštaju zagađujuće materije u višestruko većim koncentracijama od dozvoljenih. Oni su takođe priložili fotografije sa lica mesta:

1 / 6 Foto: Evropska zelena partija

Dalje Evropska zelena partija navodi da pogon za proizvodnju belih limova u Šapcu ne poseduje sopstvenu preradu otpadne vode, niti je priključen na gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe tvrde, da oni svoju otpadnu vodu izlivaju ili u takozvanu staru Zorkinu kanalizaciju koja se uliva u Savu bez prethodne prerade ili prema njihovim rečima direktno u Cerski obodni kanal. Kako saopštavaju, izlivanje u kanal se dešava periodično posle upotrebe hemikalija za pranje limova, postrojenja i tankova i tada dolazi do pojave pene, visoke i do jedan metar, širenja nesnosnog smrada i pomora ribe, tvrdi Evropska zelena partija.

Kako su naglasili pripadnici Evropske zelene partije, oni će ovaj incident prijaviti ekološkoj i vodnoj inspekciji i Policijskoj upravi Šabac. Tvrde da će pokrenuti inicijativu da se utvrdi koja industrijska postrojenja u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu na adekvatan način tretiraju svoje otpadne vode, a koja ne, i kako kažu, izvršiće pritisak na kompanije, inspekcijske organe i nadležna javna preduzeća, kako bi prema njihovim rečima kompanije koje to rade prestale da zagađuju životnu sredinu na ovaj način i da ugrožavaju zdravlje građana.

Želeći da saznamo šta na sve to ima za reći suprotna strana, kontaktiraili smo kompaniju HBIS Serbia i dobili sledeći odgovor:

- Kompanija HBIS Serbia nije imala nikakvih poremećaja u radu svojih postrojenja u Šapcu. Ovaj ogranak kompanije prerađuje svoje otpadne vode u svom Postrojenju za preradu voda, pa se tako prečišćena voda ispušta u kanalizaciju i potom u Cerski kanal. U HBIS Serbia redovno se rade hemijske analize vode koje ne pokazuju nikakva prekoračenja ili poremećaje u radu kompanije. Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je obišla jutros postrojenje HBIS-a u Šapcu i analizom parametara otpadnih voda zaključila da je Postrojenje za tretman otpadnih voda radilo u skladu sa svim tehnološkim procedurama, a interna analiza je vršena na svaka 4 časa, i da su rezultati ispitivanja bili u skladu sa dozvoljenim vrednostima, tako da uticaj otpadnih voda iz postrojenja HBIS-a nije bio razlog za uginuće ribe. Pomenutu kanalizaciju u Šapcu ne koristi samo HBIS Serbia, već i druge fabrike koje se nalaze u tom delu industrijske zone. Takođe, nizvodno od ispusta u Cerski kanal, vodu ispuštaju i druge fabrike - tvrde oni.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.