Dualno obrazovanje je već stvarnost u ovoj srpskoj školi! Kolika će biti đačka mesečna plata?
Foto: Fonet

budućnost

Dualno obrazovanje je već stvarnost u ovoj srpskoj školi! Kolika će biti đačka mesečna plata?

Ministar Šarčević je istakao da je dualno obrazovanje prioritet ne samo Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja već i jedan od prioriteta rada Vlade u naredne četiri godine
Objavljeno:

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Tehničku školu u Užicu. Na sastanku, kojem su prisustvovali i predstavnici kompanija koje sarađuju sa Tehničkom školom, ministar Šarčević se upoznao sa ciljevima inovativnog modela obrazovanja - dualnog obrazovanja.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U Tehničkoj školi u Užicu, u okviru dualnog obrazovanja, od ove školske godine uveden je novi obrazovni profil – operater za izradu nameštaja. Direktor škole Dragan Tucaković predstavio je detaljan plan i način uspostavljanja sistema dualnog obrazovanja u školi. - Tri su cilja uvođenja inovativnog modela obrazovanja, da se reši problem kompanija koji se tiče nedostatka kvalifikovane radne snage, smanji nezaposlenost mladih ljudi do 25 godina i smanje troškovi Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za zanatsko obrazovanje. Ovaj model učenicima će omogućiti da se zaposle u nekoj od kompanija, pokrenu svoj posao ili nastave školovanje na strukovnim studijama - naveo je direktor Tucaković. On je istakao da će se na ovaj način učenici približiti svetu rada.

Ministar Šarčević je istakao da je dualno obrazovanje prioritet ne samo Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja već i jedan od prioriteta rada Vlade u naredne četiri godine.

foto: Nebojša Mandić

- Na početku smo onog što je u Užicu već urađeno. Model koji ste primenili je jedna vrsta dualnog obrazovanja, druga vrsta su poljoprivredne škole. Mi smo uspostavili aktivnu saradnju sa Privrednom komorom. Takođe, u Ministarstvu je formiran tim čiji će jedini zadatak biti kreiranje nacionalnog modela dualnog obrazovanja. Politika Ministarstva je da planove upisa u škole prilagodimo potrebama i zahtevima privrede. Užice je odlična nastavna baza u kojoj druge škole mogu da nađu gotova rešenja - rekao je ministar Šarčević.

On je istakao da će biti izmenjene zakonske regulative kako bi obrazovanje bilo u funkciji privrede i privredog rasta, te da roditelji moraju da shvate da je to najbolji put za decu. Na sastanku se u ime sedam kompanija koje sarađuju sa Tehničkom školom obratio direktor kompanije „Atlas“ Živorad Jovović. On je naglasio da će se za tri godine videti rezultati ovog inovativnog modela obrazovanja zasnovanog na javno-privatnom partnerstvu. - Kvalitetno zanatsko obrazovanje će i decu i njihove roditelje uveriti, da je to ono što im može obezbediti kvalitetan život - rekao je Jovović.

foto: Ministarstvo prosvete

Za inovativni model obrazovanja u Užicu je zainteresovan i metalski kompleks, rekao je Miodrag Dimitrijevć, iz Valjaonice bakra „Sevojno“, i poručio da će taj sektor uzeti aktivno učešće u uvođenju tog modela . Podršku uvođenju ovog obrazovnog profila dala je Švajcarska razvojna agencija u saradnji sa Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj i preduzetništvo – VEDA.

Podsetimo, i premijer Vučić je nekoliko puta izjavljivao da je dualno obrazovanje budućnost srpskog školstva, i da ćemo na švajcarskom primeru i iskustvu graditi naše.

Plaćeno!

foto: Stock

Inače, beogradska štampa danas saznaje da će se školarcima koji će raditi po ovom modelu zarada na mesečnom nivou iznositi od 5.000 do 12.000 dinara, uz topli obrok, markicu, osiguranje i obavezno obezbeđivanje radne opreme.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.