Posle babice, obolela i nastavnica! Tuberkuloza se širi Novim Pazarom?
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

epidemija?

Posle babice, obolela i nastavnica! Tuberkuloza se širi Novim Pazarom?

Nastavnica osnovne škole, Desanka Maksimović u Novom Pazaru obolela je od tuberkuloze i ona je u bolnici
Objavljeno:

Posle Gimnazije i Ginekološko akušerskog odeljenja Opšte bolnice, u Novom Pazaru je zabeležen novi slučaj oboljenja od tuberkuloze i to kod nastavnice srpskog jezika u osnovnoj školi Desanka Maksimović.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Načelnica Službe za plućne bolesti Hedija Alibašić kaže da je slučaj ove zarazne bolesti u toj školi registrovan 22. septembra i da je nastavnica hospitalizovana u Kliničkom centru Kragujevac.

Država povećava dodatak za prvo i drugo dete!

- Napravili smo spiskove svih osoba koje su bile u kontaktu sa njom tokom devet dana i planirano je da pregledamo 133 učenika, 91 zaposlenog u toj školi, kao i članove njene porodice. Za to će nam biti potrebno više od 10 dana, ističe Alibašić.

Podsetimo, da je babica u Opšoj bolnici u Novom Pazaru obolela od tuberkuloze i da će zbog toga na pregled morati sve bebe rođene nedavno u ovom porodilištu.

Do kraja septembra na teritoriji Novog Pazara registrovano je 40 slučajeva oboljevanja od tuberkuloze, a najviše pažnje javnosti izazvale su pojave te zarazne bolesti u fudbalskom klubu Novi Pazar, Gimnaziji, kao i na Ginekološkom akušerskom odeljenju Opšte bolnice.

U FK Novi Pazar bakterijom tuberkuloze bio je zaražen jedan od trenera omladinskih kategorija, zbog čega je pregledano 68 fudbalera, ali nalazi svih njih su bili negativni.

- Od 1.308 učenika i nastavnog osoblja Gimnazije, tuberkuloza je otkrivena kod njih četrnaestoro. Sedmoro je već izlečeno, petoro pod opservacijom, a dvoje je i dalje na lečenju u KC Kragujevac, kaže Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.