Ona da rađa i ćuti, a on da se leškari: Šta je sve bilo ženama zabranjeno u prošlosti, lista je podugačka!
Foto: Wikipedia

Istorija borbe za osnovna prava

Ona da rađa i ćuti, a on da se leškari: Šta je sve bilo ženama zabranjeno u prošlosti, lista je podugačka!

Uprkos velikom napretku koji je poslednjih decenija ostvaren na polju rodne ravnopravnosti, položaj žena u mnogim segmentima društva ni danas nije izjednačen sa onim koji imaju muškarci
Objavljeno: 07:38h
foto: AP

Žene nisu smele da nose praktične kostime za kupanje

Početkom 20-ih godina prošlog veka, ženama je i dalje bilo zabranjeno da pokazuju previše kože i da nose kostime za kupanje koji previše otkrivaju. Neki su išli toliko daleko da je plažama patrolirao policajac sa metrom i merio da li je kostim u granicama dozvoljenog ili ne.

Žene nisu bile plaćene za isti posao isto koliko i njihove muške kolege Problem nejednakih plata za isti posao za žene i muškarce i danas je problem u nekim delovima sveta, pa i u Srbiji. Ipak, iste plate zagarantovane su zakonom, a to nije uvek bio slučaj. Tek 1970. godine američki Vrhovni sud je propisao da firme duguju ženama iste nadoknade za rad kao i muškarcima i da je zabranjeno izmišljati pozicije za žene samo da bi one bile plaćene manje. Žene nisu smele da rade tokom trudnoće Sve do šezdesetih godina prošlog veka, poslodavci nisu bili u obavezi da zadrže radnice koje bi zatrudnele i podrazumevalo se da je trudničko i posle porodiljsko odsustvo trajno. Čak 40 procenata poslodavaca je iskorišćavalo nedostatak zakonskih okvira.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.