Ona da rađa i ćuti, a on da se leškari: Šta je sve bilo ženama zabranjeno u prošlosti, lista je podugačka!
Foto: Wikipedia

Istorija borbe za osnovna prava

Ona da rađa i ćuti, a on da se leškari: Šta je sve bilo ženama zabranjeno u prošlosti, lista je podugačka!

Uprkos velikom napretku koji je poslednjih decenija ostvaren na polju rodne ravnopravnosti, položaj žena u mnogim segmentima društva ni danas nije izjednačen sa onim koji imaju muškarci
Objavljeno: 07:38h

Pored činjenice da nisu imale pravo da glasaju, žene nisu mogle da rade još mnogo stvari koje se danas smatraju potpuno normalnim.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Uprkos velikom napretku koji je poslednjih decenija ostvaren na polju rodne ravnopravnosti, položaj žena u mnogim segmentima društva ni danas nije izjednačen sa onim koji imaju muškarci. Ipak, nekada je sve bilo mnogo teže.

Pravo glasa za žene uvedeno je u različitim periodima u različitim zemljama širom sveta, ali je uvek bila reč o dugoj i napornoj borbi. Novi Zeland se navodi kao prva država na svetu koja je ženama dala pravo glasa 1893, mada je Švedska prva zemlja u kojoj je u periodu između 1718. i 1771. postojalo uslovno pravo glasa za žene koje su su bile članice esnafa i plaćale porez, piše Hafington post. Jugoslavija je pravo glasa za sve svoje građane uvela 1945. godine. U mnogim zemljama žensko pravo glasa uvedeno je pre opšteg prava glasa, tako što su muškarci i žene određenog staleža i rase mogli da glasaju, ali se to nije odnosilo na sve građane. Na primer, 19. amandmanom donetim 18. avgusta 1920. pravo glasa su dobile američke bele žene, dok su njihove afroameričke susetkinje morale da čekaju na ovo pravo sve do '60-ih godina. Evo još nekih prava koje naše bake i prabake nisu imale, a koja se danas smatraju sasvim normalnim:

Žene nisu smele da uzimaju kontraceptivne pilule Kontracepcija je bila tabu tema tokom većeg dela 20. veka, a u mnogim zemljama bilo je i zakonom zabranjeno da parovi čine bilo šta što bi remetilo prirodne tokove. Uzimanje kontraceptivnih pilula u Americi je legalizovano tek '60-ih godina prošlog veka.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.