DOKTOR JANKOVIĆ OTKRIO U KAKVOM JE STANJU BILA PREMINULA PORODILJA! Njegove reči su dramatične
Dr Radmilo Janković, Foto: RTS printskrin

stanje preminule porodilje posle porođaja

DOKTOR JANKOVIĆ OTKRIO U KAKVOM JE STANJU BILA PREMINULA PORODILJA! Njegove reči su dramatične

On je podseto da se porodilja B. M. pre tri dana porodila prirodnim putem, iako je carski rez bio zakazan, a da se po zdravlje bebe sve završilo bezbedno

Objavljeno:

Uprkos svim naporima lekara, stanje porodilje iz Zaječara, koja je jutros preminula u KC Niš, bilo je dramatično teško, rekao je danas zamenik direktora te zdravstvene ustanove prof. dr Radimilo Janković.

On je podseto da se porodilja B. M. pre tri dana porodila prirodnim putem, iako je carski rez bio zakazan, a da se po zdravlje bebe sve završilo bezbedno.

"Stanje porodilje i posle porođaja je bilo dramatično, na konzilijumu smo razmatrali različite pristupe, da je ne bismo stavljali na respirator", objasnio je Janković.

Stanje bebe je stabilno, negativno je testirana na kovid, ali će još 10-ak dana lekari pratiti njeno stanje.

"Ovo je emotivno razaranje bez prestanka, jedino vakcinacijom mogu da se izbegnu ovakve priče", poručuje Janković.

Kako naglašavaju lekari, neophodno je da žene i muškarci koji planiraju potomstvo znaju da je vakcina bezbedna i tokom trudnoće i pri planiranju proširenja porodice.

Direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Niš, doc. dr Dejan Mitić podsetio je da Svetsko udruženje ginekologa i akušera ukazuje da veće rizike nosi kovid nego vakcinacija i poziva trudnice i dojilje da se vakcinišu, jer je korist višestruka.

"Putem mleka beba ima korist, jer je majka stvorila antitela koja prenosi na bebu, a imajući u vidu težinu kliničkih slika koje mogu da se imaju u trudnoći, preporučuje se i vakcinacija tokom drugog stanja", poručio je Mitić.

Evropsko udruženje za humanu reprodukciju preporučuje i ženama koje planiraju trudnoću, da se vakcinišu, a sedam dana nakon vakcinacije već mogu i da započnu proces vantelesne oplodnje, kaže Mitić.

Inače, Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima kovid deo u kojem leže trudne pacijentkinje inficirane kovidom.

"Trenutno su dve porodilje u tom delu i jedna trudnica koja čeka carski rez", zaključuje Mitić.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.