Voljno i zbogom, junaci moji: Govor majora Tepića zbog koga kamen plače! (VIDEO)
Foto: Printskrin/Youtube/RTRS

otišao u legendu

Voljno i zbogom, junaci moji: Govor majora Tepića zbog koga kamen plače! (VIDEO)

Moderni Stevan Sinđelić ispunio je svoju reč. „Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško”
Objavljeno: 12:41h

Prije 25 godina, tokom napada hrvatskih snaga dok je trajala borba za kasarnu u Vojnoviću, nedaleko od Bjelovara, major ЈNA Milan Tepić, digao je u vazduh skladište sa 170 tona ekploziva kako ne bi palo u ruke pripadnika hrvatskih paravojnih snaga!

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ovaj legendarni oficir je bio major i poslednji odlikovani heroj Jugoslovenske narodne armije (JNA). Rođen je u Komlencu, selu pokraj Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, 1957. godine. Na početku ratnih sukoba u Hrvatskoj, na današnji dan 29. septembra 1991. godine, major Milan Tepić se našao opkoljen sa svojim vojnicima u skladištu oružja, u selu Bedenik nadomak Bjelovara.

Uz njega su bili mahom mladići na odsluženju vojnog roka. Ratna dejstva hrvatskih paravojnih formacija, „Zbora narodne garde” (Zenge), primorala su ih da se povuku u vojno skladište. Posle neuspelih pregovora, na majoru Tepiću je ostalo da donese odluku od koje su zavisili životi mladića i sudbina jednog od najvećih skladišta naoružanja JNA na teritoriji Hrvatske. Odluka koju je doneo odvela ga je u legendu. Svojim vojnicima, mladićima za koje je bio odgovoran i kojima je bio oficir, ali i učitelj, održao je kratak govor.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.