Dečak iz Zrenjanina će ipak biti usvojen! Srbija i dalje u šoku!
Foto: Profimedia

Ministarstvo odlučilo

Dečak iz Zrenjanina će ipak biti usvojen! Srbija i dalje u šoku!

Postupak će biti nastavljen, "jer je na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu - saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Objavljeno:

U saopštenju se ističe da su sve procedure i domaćeg i međunarodnog usvojenja precizno zakonski regulisane i da su sve aktivnosti u ovom slučaju preduzete po zakonu i u najboljem interesu deteta i zaštite njegovih prava.

Strani usvojitelj može usvojiti dete iz Srbije samo pod uslovom da za takvo dete u razumnom roku, što po Zakonu iznosi minimum godinu dana, nije bilo moguće izvršiti izbor domaćih usvojitelja.

foto: Profimedia

U praksi, stranci uglavnom usvajaju decu sa zdravstvenim i razvojnim problemima za čije se usvajanje vrlo retko opredeljuju domaći usvojitelji.

Nakon zasnivanja međunarodnog usvojenja, dete se prati u periodu od tri godine, a nadležne socijalne službe iz zemlje prijema našem resornom Ministarstvu svakih šest meseci dostavljaju izveštaje o tome.

Smeštaj u hraniteljskoj porodici je privremena mera porodičnopravne i socijalne zaštite deteta koja traje dok centar za socijalni rad, kao staratel? deteta, ne odluči da li ono može da se vrati kod roditel?a ili srodnika ili će biti zbrinuto kroz usvojenje.

foto: Shutterstock

U toku procesa pripreme i obuke budućih hranitelja pažnja se posvećuje i njihovoj sposobnosti da pruže podršku detetu u trenutku odvajanja od njih, što je jedna od osnovnih kompetencija koje moraju da imaju da bi bili podobni za ovaj posao.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.