KORONA SE PRENOSI I KANALIZACIJOM? Virus u dečjim crevima ostaje VEOMA DUGO
Dete, Foto: Profimedia

da li je ovo moguće?!

KORONA SE PRENOSI I KANALIZACIJOM? Virus u dečjim crevima ostaje VEOMA DUGO

Sve veći broj istraživanja upućuje da se korona može preneti i putem isparenja kanalizacije

Objavljeno: 22:24h

U crevima dece do virus ostaje do 36 dana, a nevidljivi prenosnici najčešće su mališani od šest godina.

Sve veći broj istraživanja upućuje da se korona može preneti i putem isparenja kanalizacije!

Dodatno zabrinjava i studija koja pokazuje da korona virus u crevima kod dece može da ostane do 36 dana! Naime, 70 odsto zaražene dece nosilo je aktivni virus bez pokazivanja simptoma, što je zabrinjavalo „nevidljive prenosnike". Studija je pokazala da su u većini deca mlađa od šest godina. Potom je otkriveno da i nakon što se dete oporavi i ima antitela, crevni trakt može dugo da nosi aktivni virus, a stolica je pozitivna na virus, što može predstavljati rizik od prenosa.

Ovo je potvrdio u čuveni epidemiolog dr Erik Feigl Ding iz Vašingtona, jedan od prvih koji je upozorio javnost na rizik od pandemije korone. On je objavio da je do infekcije u tri od devet porodica došlo zbog vertikalno zajedničkih drenažnih cevi za toalet i aerosola iz cevi.

Ugledni hongkonški mikrobiolog Juen Kvok-jung pojasnio je da bi nepropisno zatvorena cev mogla dovesti do prenosa virusa, noseći zaraženi izmet u ventilacioni sistem zgrade i izduvavajući ga u kupatila ljudi.

- Kako je cevovod koji prenosi fekalije povezan sa vazdušnom cevom, velika je verovatnoća da se virus u stolici prenosi kroz vazdušni ventilator u toalet - rekao je on.

Virusološkinja dr Ana Gligić za Kurir rekla je da ove studije i dalje ne postoje u Srbiji, ali da je sasvim logično zbog čega se stručnjaci iz sveta bave ovim istraživanjima.

- Odavno pričam da se ovaj virus ne prenosi samo kapljično već i putem vazduha. Zato ta opcija nije isključena. Slikovit primer vam je da neko može da se zarazi tako što krpom prođe preko, na primer, daske u toaletu, podigne se prašina iz nje, uđe u nosnu sluznicu oosbe i tako dođe do zaražavanja - objasnila je dr Gligić, dodavši da je nemoguće da svakog dana imamo veliki broj zaraženih ako se on prenosi samo kapljično, a ne i putem vazduha.

Zbog otpadnih voda imaćemo i treći talas?

Otpadne vode u Švajcarskoj pokazuju da toj zemlji predstoji treći talas zaraze korona virusom, prenose švajcarski mediji. Navedeno je da se korona virus može utvrditi u otpadnim vodama, a prema ekspertima švajcarskog instituta EWAG, može da se izvrši i procena stanja u skoro realnom vremenu. Na osnovu novih podataka, oni su došli do zaključka da predstoji treći talas.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.