Umiremo li zbog NATO bombi? Srpski doktor tvrdi da osiromašeni uranijum ne izaziva rak!
Foto: Fonet

Objasnio u 10 tačaka

Umiremo li zbog NATO bombi? Srpski doktor tvrdi da osiromašeni uranijum ne izaziva rak!

Stvorena je atmosfera da se odsustvo vere u navodnu vezu osiromašenim uranijumom sa rakom smatra takoreći nacionalnom izdajom i da se zato ozbiljni stručnjaci o tome ne izjašnjavaju
Objavljeno: 13:53h

Da li prisustvo osiromašenog uranijuma povećava rizik od oboljenja od kancera? Doktor Zoran Radovanović, u tekstu za Danas, piše da je odgovor negativan.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prema njegovim rečima, stvorena je atmosfera da se odsustvo vere u navodnu vezu osiromašenim uranijumom sa rakom smatra takoreći nacionalnom izdajom i da se zato ozbiljni stručnjaci o tome ne izjašnjavaju.

“Već godinama se kod nas povremeno usijava atmosfera "otkrićem" da masovno umiremo od raka zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom (OU), a da katastrofalne posledice tek predstoje. Ovih dana je udarna tabloidna vest da "Srbima u 2019. preti epidemija raka" zbog OU. Takve najave zdravo za gotovo uzimaju i političari najvišeg ranga. Došlo se dotle da se traže skriveni motivi među retkim pojedincima koji javno dovode u pitanje ovako shvaćenu "patriotsku" retoriku“, naveo je Radovanović. On je dodao i da će biće korisno da taksativno nabrojimo činjenice. “Prvo, bilo da je osiromašen, obogaćen ili potekao iz prirode (uglavnom kao smeša dva svoja izotopa, U238 i U235), uranijum je toksičan hemijski element. Njegova radioaktivnost je minimalna, jer mu je poluživot preko četiri milijarde godina, pa se koristi za procenu starosti naše planete. Ima ga na kopnu i u moru, a tona obradivog zemljišta sadrži 10-15 grama uranijuma“, dodaje Radovanović. Prema njegovim rečima, otuda bombardovanje OU municijom minimalno, obično za manje od pet odsto, povećava ukupnu radioaktivnost terena. “Drugo, alfa čestice koje emituje uranijum ne mogu da prodru kroz list papira, ni kroz površni sloj kože, a 99,5 odsto ovog elementa samo prođe kroz creva u neizmenjenom obliku. Zato se štetni efekti OU prevashodno vezuju za prodor gelera u telo ili za boravak u krugu od nekoliko desetina metara oko eksplozije, uz udisanje tom prilikom nastalih čestica i para. Ima mišljenja da bi u tom slučaju alfa zračenje moglo da ima kancerogene efekte, mada to nije pokazano praćenjem ljudi izloženih visokim dozama OU. Rudari u rudnicima uranijuma ranije su često obolevali od raka pluća, ali je to bila posledica izlaganja radonu i drugim kancerogenima“, piše Radovanović.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.