ISKORISTITE PAMETNO ODMOR ZA VASKRS! Nakon toga ćete se odmoriti tek u novembru, sada je jasno i zašto!
Odmaranje, Foto: Profimedia

strašno

ISKORISTITE PAMETNO ODMOR ZA VASKRS! Nakon toga ćete se odmoriti tek u novembru, sada je jasno i zašto!

Dan pobede se praznuje 9. maja, ali nije slobodan dan, kao i Vidovdan koji se obeležava 28. juna.

Objavljeno:

Nakon slobodnih dana koji nam slede za vaskrs i prvi maj, sledeći "odmor" nas očekuje tek u novembru.

U 2021. godini zvanično postoji 13 dana koji se praznuju neradno, ali će zaposleni ipak odmarati samo deset, jer neki od praznika "padaju" za vreme vikenda.

Posle uskršnjih praznika, sledeći neradni dan je tek u novembru. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se 11. novembra, što je ove godine četvrtak, i tada je i poslednji neradni dan u ovoj godini.

Sledeći slobodni dani su tek naredne 2022. i to prvo za Novu godinu kada su prvi i drugi januar zvanično neradni dani, a zatim za Božić 7. januara, dok se 27. januara slavi Sveti Sava, ali radno.

Dan državnosti se obeležava 15. i 16. februara, a ove godine su ta dva datuma "pala" u ponedeljak i utorak, pa su mnogi iskoristili priliku da ih povežu sa vikendom i dobiju jedan mali odmor.

Dan pobede se praznuje 9. maja, ali nije slobodan dan, kao i Vidovdan koji se obeležava 28. juna.

Kao i inače, tokom leta nema slobodnih dana, pa tada mnogi koriste svoje godišnje odmore. Izgleda da ćemo ovog leta moći i u Grčku, pa su prve rezervacije već počele.

Za Uskrs i Prvi maj pet neradnih dana

Pravoslavni vernici u Srbiji imaće za ovogoišnje i uskršnje i prvomajske praznike pet neradnih dana, a ukoliko su zaposleni to znači da na posao neće ići od petka, 30. aprila do srede, 4. maja.

Pošto ove godine praznik rada pada u subotu, a Vaskrs se proslavlja u nedelju, 2. maja, to znači da će građani Srbije koji slave po julijanskom kalendaru odmarati pet dana.

Prema Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici "padne" u nedelju - ne radi se prvog narednog radnog dana. Ali, pošto će se ove godine praznovati drugi dan Uskrsa u ponedeljak, 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan - to znači na utorak 4. maj.

Za đake odmor od 30. aprila

U kalendar vrlo pažljivo gledaju i đaci, jer im praznici često donose male raspuste. Prema kalendaru Ministarstva prosvete, prolećni odmor za đake počinje 30. aprila i završava se 9. maja.

Ako pandemija ne pokvari planove, učenici bi na letnji raspust trebalo da odu 21. juna, a nova školska godine počinje 1. septembra.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.