KAKO ĆE IZGLEDATI PUTOVANJA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI: Dr Janković izneo predviđanje! Biće to nešto sasvim novo
Putovanje, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ KOEN VAN WEEL

uradite to

KAKO ĆE IZGLEDATI PUTOVANJA U BLISKOJ BUDUĆNOSTI: Dr Janković izneo predviđanje! Biće to nešto sasvim novo

Svima će nam biti jasno da bez potvrde o primljenoj vakcini neće biti šanse da se putuje

Objavljeno:

Bez potvrde o primljenoj vakcini protiv korona virusa neće moći da se putuje, izjavio je danas doktor Radmilo Janković, uz obrazloženje zašto je važno da svi građani prime vakcinu.

- Svima će nam biti jasno da bez potvrde o primljenoj vakcini neće biti šanse da se putuje, i to nije samo kod nas, već će to važiti i u drugim državama - objašnjava direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

Na pitanje, da li bi vakcinisani i revakcinisani građani trebalo da imaju neke privilegije u smislu posete događajima koji zahtevaju veći broj ljudi, Janković kaže da je u potpunosti za to.

- Ne mislim da se vakcinacijom ograničava bilo kakvo ljudsko pravo, budući da su sve bezbedne, niti to doživljavam kao neku vrstu društvene kazne - a zatim dodaje "da u Srbiji nije bilo zabeleženih nijednih ozbiljnih reakcija, u smislu da je nekome život ugrožen zbog vakcine, dakle, to se nije desilo".

Kako kaže, što se više građana bude vakcinisalo, to će pomoći onima koji iz zdravstvenih razloga ne bi smeli da se vakcinišu.

Napominje da je dobro to što sada postoji mogućnost u Srbiji da se bez zakazivanja primi vakcina, i da bi to trebalo da učine i trudnice.

- Trebalo bi da se vakcinišu, jer ne postoje nikakvi dokazi da vakcina utiče na plod - navodi on.

Upitan da prokomentariše, da li je pravi trenutak za popuštanje mera, jer je na današnjoj sednici Kriznog štaba doneta odluka o otvaranju tržnih centara u ponedeljak, 12. aprila, Janković kaže da ne bi želeo da komentariše odluke članova Kriznog štaba, budući da je na njima veliki pritisak.

- Treba biti oprezan pri donošenju takvih odluka, jer nije problem da sve radi, nego da li možemo da sprovedemo njihovu kontrolu u praksi, jer se primećuje da nam fali samodiscipline i empatije - objašnjava on.

On je još objasnio da je razlog zaražavanja mlađa populacije uglavno zbog toga što su seopustili jer su mislili da se neće zaraziti ili da neće imati teške kliničke slike.

- Nisu se pridržavali propisanih mera, tako da je taj porast zaražavanja kod njih primetan još od Nove godine - kaže on, i dodaje da su "takvim ponašanjem preneli virus na roditelje i starije, što se često završavalo i smrtnim ishodom.

Bonus video:

01:45

KAKO ĆE IZGLEDATI LETOVANJE U GRČKOJ? Ograničenje u kupanju i OBAVEZNA MASKA! Evo šta možete da očekujete (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.