VIKEND JE BIO SAMO ZATIŠJE PRED BURU! U KCV raste broj prijema, pacijenti dođu i ODMAH MORAJU NA KISEONIK!
KCV, Foto: Printscreen

kritično u vojvodini

VIKEND JE BIO SAMO ZATIŠJE PRED BURU! U KCV raste broj prijema, pacijenti dođu i ODMAH MORAJU NA KISEONIK!

- Kod nas kad dođu pacijenti su u stanja da se često mora uključiti kiseonička terapija. Još uvek nije dobra situacija - rekao je infektolog i predsednik Udruženja infektologa Srbije Tomislav Preveden

Objavljeno:

U Kliničkom centru Vojvodine je 305 hospitalizovanih zbog kovida, a 28 pacijenata je na mehaničkoj ventilaciji, dok je za dan bilo 129 pregleda i 36 novih prijema, rekao je danas infektolog i predsednik Udruženja infektologa Srbije Tomislav Preveden.

Govoreći za emisiju Uranak televizije K1, on je ocenio da je posle zatišja koje je bilo za vikend ovo porast broja hospitalizovanih.

- Bila je teška noć jer je u našoj ambulanti bilo puno pregleda i prijema. Kod nas kad dođu pacijenti su u stanja da se često mora uključiti kiseonička terapija. Još uvek nije dobra situacija - rekao je Preveden.

On je dodao da u KC Vojvodine iz kovid ambulanti domova zdravlja dolaze malo teži bolesnici, i ocenio da je njihovo stanje teže nego u prethodnom peridodu.

- Bilo bi bolje da su se vakcinisani. Za to je bilo vremena - rekao je Preveden, a prenosi Tanjug.

U KC Vojvodine bore se da bude dovoljo slobodnih mesta, i da se primi kovid pacijenata koliko se otpusti. Radi sedam kovid jedinica, i intenzivnih šest jedinica, rekao je on i dodaje da je u novembru prošle godine bilo i preko 400 pacijenata.

- Izdržavamo nekako, voleli bi da dođemo do odmora i predaha, ali u ovoj situaciji je to nemoguće - rekao je Preveden.

Preveden je istakao da je postkovid sindrom daleko izraženiji kod pacijenata koji su bili hospitalizovani i da može od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

- Očituje se kroz slabost, zamaranje, gubitak apetita što nisu značajne tegobe, ali kada se skupe pacijenti ne mogu da se vrate odmah dnevnoj rutini. Sindrom prođe uz lekarski nadzor, i vitaminsku terapiju - rekao je on.

Kao preporuku on je istakao prvo vakcinaciju, uz sve ostale mere prevencije.

- Posle prve doze vakcine da se ponašaju kao je nisu ni primili. Posle druge doze isto je sve dok ne prođe 2-4 nedelje jer tek onda možemo reći da smo sigurni - preporučio je on.

U Novom Sadu inače 92 kovid pacijenta su hospitalizovani u kliničkom centru u Sremskoj Kamenici gde je na respiratoru 12 pacijenata.

Inače u Novom Sadu juče je bilo 132 novoutvrđena slučaja kovida dok je dan ranije broj pozitivnih bilo 176 a nedavni dnevni prosek bio i po 200 pozitivnih dnevno.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.