BANJA SELTERS TREĆI PUT U CRVENOJ ZONI! Prvi kovid pacijenti se primaju sutra uveče
Kovid bolnice, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC, Ilustracija

KORONA

BANJA SELTERS TREĆI PUT U CRVENOJ ZONI! Prvi kovid pacijenti se primaju sutra uveče

U ovom trenutku otpuštaju nekovid pacijente

Objavljeno:

Proširuju se kapaciteti u crvenoj zoni. U kovid sistem se vraća i Banja Selters. Dr Snežana Kostić, direktorka Instituta za rehabilitaciju rekla je za RTS da će toku sutrašnjeg dana primati prve kovid pacijente u večernjim satima.

Banja Selters ulazi u crvenu zonu. U ovom trenutku otpuštaju nekovid pacijente, a jedan deo će biti premešten u Institut za rehabilitaciju u Sokobanjskoj.

Nakon toga sledi čišćenje, dezinfekcija.

Dr Kostić kaže da će imati 120 mesta, primaće one pacijente koje su primali i donedavno, kada su bili u kovidu - srednje teške pacijente.

- Očekujemo da nam stigne neophodna zaštitna oprema, boce sa kiseonikom, lekovi da bi se kovid pacijenti lečili po protokolu - istakla je dr Kostić.

Prema njenim rečima, lekara i medicinskih sestara za ovaj posao nikad nema dovoljno.

- Nemamo po sistematizaciji toliko veliki broj lekara i sestara, ali organizovaćemo se kako najbolje znamo. Moraćemo da povučemo kadar koji je, dok smo bili u nekovid sistemu, bio na ispomoći na vakcinalnim punktovima, i u kovid bolnicama Batajnici, Bežanijskoj kosi, koji su pre nas bili kovid sistemu - rekla je direktorka i objasnila gde će oni koji nisu kovid:

- Nadam se da ovo zbrinjavanje pacijenata neće dugo trajati. Oni koji su na svojim nogama, preći će u druge organizacione delove Instituta. Najteži će biti zbrinuti u Sokobanjskoj gde ima nešto slobodnih kreveta u okviru kardiološke rehabilitacije, a ako je neko pri kraju poslaćemo ga kući, ali imaće pravo da se vrati kad ovo prođe da dovrši započetu rehabilitaciju.

Podseća da su bili u kovid sistemu u novembru, decembru i do kraja januara. Tada su, kako kaže, bili teški pacijenti, većina je zahtevala kiseonik, visok stepen zdravstvene nege.

- Prošle godine u ovo doba prvi put smo postali kovid, ali to je bila lakša priča - istakla je Kostićeva.

Poručuje da je zbrinjavanje kovid pacijenata prioritet i da je svima teško. "Hajde da se vakcinišeno u većem broju, da se pridržavamo mera o kojima non-stop pričamo da bi se bolnice konačno vratile svojoj osnovnoj delatnosti", zaključila je dr Snežana Kostić.

Bonus video:

02:29

Espreso anketa

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.