VUČEVIĆ: Prirodu ne smemo da uzimamo "zdravo za gotovo", zasadio sam svoj prvi brest među još onih 2.999!
Gradonačelnik Novog Sada, Foto: Damir Devrišagić

pošumljavanje

VUČEVIĆ: Prirodu ne smemo da uzimamo "zdravo za gotovo", zasadio sam svoj prvi brest među još onih 2.999!

Vučević je istakao da će se podizanjem multifunkcionalnih zaštitnih pojaseva na 387 kilometara povećavati broj staništa i koridora za biljne i životinjske vrste i poboljšati populaciju raznih vrsta divljači značajnih za lovstvo

Objavljeno:

Zasadio sam svoj prvi brest, koji će među još onih 2.999, u naselju Nemanovci, poboljšati život svim našim Novosađanima, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

- Znam da prirodu ne smemo da uzimamo "zdravo za gotovo", zato formiramo ovaj, za našu urbanu sredinu, važan vetrozaštitni pojas, kojim će se sprečiti eolska erozija, obogatiti biodiverzitet i mikroklima, a sve to će povećati bezbednost u saobraćaju jer će se smanjiti brzina vetra i zadržavanje i zasipanje snežnih nanosa - kaže on.

Vučević je istakao da će se podizanjem multifunkcionalnih zaštitnih pojaseva na 387 kilometara povećavati broj staništa i koridora za biljne i životinjske vrste i poboljšati populaciju raznih vrsta divljači značajnih za lovstvo.

- Takođe, pospešićemo očuvanje i promociju širenja insekata oprašivača, koji će doprineti i poljoprivredi i voćarstvu. Urbano zelenilo, urbane šume ili zeleni pojasevi donose i rekreativne aktivnosti: šetanje, trčanje, vožnju bicikla, organizaciju izleta, itd. Od ovog dana, čak ćemo i ekonomski ojačati. Pored drvne sirovine na kraju ciklusa, sadnja i nega vetrozaštitnih pojaseva dovodi i do povećanja angažovanja ljudskih resursa i zapošljavanja na privremenim poslovima - naveo je prvi čovek Novog Sada.

Povodom Svetskog dana šuma i Svetskog dana voda, JVP „Vode Vojvodine“ na čelu sa direktorom Srđanom Kruževićem, Gradu Novom Sadu su donirale ovih 3.000 sadnica bresta.

- Ovom prilikom želim da im zahvalim, kao i predstavniku Saveta za ozelenjavanje prof. Saši Orloviću, na nesebičnom gestu, koji će direktno uticati na zdravlje i život svih nas. Kad budete gledali u ovo naše lepo drveće, imajte na umu koliko nam je dobrog donelo. Čuvajmo šumu, čuvajmo vodu! - poručio je Vučević.

(Espreso / Grad Novi Sad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.