KO JE NA LISTI VAKCINACIJE? DR ĐERLEK: Verujem da će tinejdžeri biti prvi na listi
Foto: Printscreen/Youtube

ĐERLEK

KO JE NA LISTI VAKCINACIJE? DR ĐERLEK: Verujem da će tinejdžeri biti prvi na listi

Britanski soj preti da postane dominantan, među obolelima je sve više dece, a u javnosti se spekuliše da je razlog tome upravo ova mutacija korone

Objavljeno:

Britanski soj preti da postane dominantan, među obolelima je sve više dece.

Situacija u Srbiji sa korona virusom je vrlo teška poslednjih nedelja, ogroman je broj hospitalizovanih, sistem je prenapregnut, zbog čega su uvedene i nove, rigoroznije protivepidemiološke mere.

Britanski soj preti da postane dominantan, među obolelima je sve više dece, a u javnosti se spekuliše da je razlog tome upravo ova mutacija korone.

Upravo o tome kao i da li će mlađi od 12 godina moći da se vakcinišu, govorili su na u "Usijanju dana" Kurir TV državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, dr Olivera Ostojić i dr Georgis Konstantantidis.

Ne znam da li je britanski soj opasniji, znam da je zarazniji 50 do 70 odsto", naveo je pedijatar Konstantantidis.

Deca se mnogo pre oporave od ostalih pacijenata i uopšte period oporavka je kraći, navela je dr Ostojić. Kako su lekari objasnili gojazni tinejdžeri eventualno oboljevaju sa nešto težim simptomima kovida-19.

"Jako je mali broj da su novorođenčadi koji su imali teže simptome, oni se veoma brzo otpuštaju kao zdrava deca iz bolnice. Mlađa deca praktično i ne prenose virus, retko smo videli da su deca stigla iz vrtića i da su roditeljima preneli virus", dodala je doktorka.

"Moramo biti veoma obazrivi s obzirom da se radi o deci kada su u pitanju vakcine. Moje lično mišljenje je da treba raditi na vakcinama, ne smemo dozvoliti da nam korona ugrozi zdravlje dece u bilo kojoj vrsti ili soju", naveo je Đerlek.

Kako je doktor objasnio tinejdžeri se mogu nazvati "super prenosioci". Oni možda nemaju simptome, ali starijima mogu preneti opaki virus.

"Ukoliko se u svetu bude radila vakcina za decu, ja smatram da će tinejdžeri od 15-16 godina biti prvi na listi za imunizaciju", naveo je Đerlek.

Da su deca, tačnije najmlađi sugrađani i najdisciplinovaniji u vezi sa merama protiv virusa potvrdio je doktor Đerlek.

Bonus video:

00:39

Mirsad Đerlek u Usijanju dana o vakcinama za decu

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.