NAJTRAŽENIJA MAST U DOBA KORONE SE PRAVI OD SALA JAZAVCA: Mnogi je koriste kao oblogu protiv upale pluća!
Mast od jazavca, Foto: RINA

zdravlje iz prirode

NAJTRAŽENIJA MAST U DOBA KORONE SE PRAVI OD SALA JAZAVCA: Mnogi je koriste kao oblogu protiv upale pluća!

O lekovitosti ove masti, najbolje svedoče lovci koji jazavičevu mast i spravljaju

Objavljeno:

Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja pripada porodici kuna, živi u odajama ispod zemlje koje sam kopa. Međutim, možda će vas iznenaditi da se mast od ove životinje koristi kao isceljujići melem. Naime, jazavičeva mast pomaže kod lečenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, „kurjeg oka“ i rana.

O lekovitosti ove masti, najbolje svedoče lovci koji jazavičevu mast i spravljaju. Oni objašnjavaju da se jazavac hrani korenjem biljaka, pa je iz tog razloga ova mast toliko lekovita.

"Dugogodišnji sam lovac i tako sam počeo da pripremam mast od jazavca, prvenstveno jer sam ja imamo bolove u kolenu i ta mast me je spasila. Od dobro podgojenog jazavca može da se dobije oko jedan litar masti, a priprema se kao i mast od svinje. Jazavci se hrane korenjem biljaka, među kojima ima i lekovitih, tokom hibernacije u koju ulazi svake zime skladišti sve hranljive materije upravo u svom salu, to je verovatno tajna zašto je ova mast lekovita i može da pomogne kod raznih oboljenja“, kaže za RINU jedan od lovaca iz sela Jarmenovci kod Topole.

Mast od jazavca može da se pije, a može da se koristi i kao melem. Mnogo je onih koji su u doba korona virusa upravo ovu masnu oblogu stavljali na pluća kako bi lakše prodisali.

„Ukoliko mast treba da se pije ako je unutrašnje oboljenje, onda se to čini ujutru, na prazan želudac i to jedna kafena kašika pomešana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, namaže se bolesno mesto i prekrije belom pamučnom krpom, pomaže i kod bronhitisa i zapaljenja pluća“, pričaju poznavaoci ovog melema.

Mast od jazavca
foto: RINA
Mast od jazavca
foto: RINA

Ono što je bitno naglasiti je da se jazavičeva mast ne preporučuje kod lečenje raka i leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova jer ne postoje podaci da pomaže u takvim slučajevima.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.