STIŽE PRVI SRPSKI TEST NA KORONU: Dr Ćirković Veličković najavila OGROMNU STVAR
Doktorka Tanja Ćirković Veličković najavila prvi srpski test na koronavirus koji će biti na tržištu do kraja godine, Foto: Printscreen Youtube

srpski test

STIŽE PRVI SRPSKI TEST NA KORONU: Dr Ćirković Veličković najavila OGROMNU STVAR

Doktorka Tanja Ćirković Veličković najavila prvi srpski test na koronavirus koji će biti na tržištu do kraja godine

Objavljeno:

Doktorka Tanja Ćirković Veličković najavila prvi srpski test na koronavirus koji će biti na tržištu do kraja godine

Doktorka Tanja Ćirković Veličković, redovni profesor Hemijskog fakulteta i dopisni član SANU rekla je da njen tim radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju koronavirusa čije sve komponente će biti proizvedene u Srbiji. Najavljuje da će prvi prototip testa biti završen do kraja godine.

Srbija će razviti alternativnu i održivu tehnologiju detekcije koronavirusa koja neće zavisiti od globalne dostupnosti pi-si-ar testova. To je cilj projekta KAPSIDO koji u okviru Specijalnog programa istraživanja kovid-19 finansira Fond za nauku.

Doktorka Tanja Ćirković Veličković rekla je da svi već znaju da za detekciju koronavirusa postoje pi-si-ar testovi, kojima se detektuje nukleinska kiselina, zatim postoje testovi kojima se detektuje prisustvo antitela i treća vrsta su antigenski testovi.

– Antigenskim testovima se koriste specifična antitela proizvedena u životinjama da bi se pokazalo prisustvo samog virusa – objasnila je doktorka Ćirković Veličković.

Prednost testa što se rezultati brzo dobijaju

Prema njenim rečima, prednost antigenskih testova su što se rezultati brže dobijaju u roku od nekoliko sati, a oni su jednostavniji i jeftiniji.

– Mana ovih testova je da nije dovoljno osetljiv, potrebno je da se virus razvije u organizmu da napravi dovoljno proteina da bi moglo da se detektuje – kaže profesorka i dodaje da oni ipak mogu da se unaprede što je i tema njihovog projekta.

Napomenula je da će u njihovim istraživanjima napraviti prototip standardnog antigenskog testa, a dali su predlog da se on unapredi kako bi se podigao nivo detekcije virusa, čime bi se dobio hibrid imunometode i pi-si-ar medode koji će imati visoku osetnjivost.

– Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina – rekla je doktorka.

Očekuje da će osnovni prototip biti proizveden do kraja godine, a počeli su sa radom na projektu pre tri meseca. Nakon toga, trebalo bi da imamo i alternativne testove.

– Mi smo mudro odabrali protein, koronavirus ima četiri glavna proteina. Jedan od njih za koje svi znaju vrlo brzo mutira, ali mi smo odabrali drugi protein pa ćemo imati manje problema u njegovoj detekciji, a sa druge strane on se jako sporo menja i u naučnim krugovima se zove visoko konzerviran protein – objasnila je doktorka Veličković.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.