Predrag Azdejković za Espreso: Parada ponosa je jadna, ispašće da su gej muškarci ipak pi*kice!
Foto: Printscreen / Instagram / predragazdejkovic

ESPRESO intervju

Predrag Azdejković za Espreso: Parada ponosa je jadna, ispašće da su gej muškarci ipak pi*kice!

Poznati gej aktivista otkrio je za naš portal da li će šetati u nedelju, kao i šta misli o svemu vezanom za LGBT populaciju
Objavljeno:

Povodom predstojeće Parade ponosa, koja će se održati u nedelju, popričali smo sa Predragom Azdejkovićem na temu Prajda, LGBT populacije, problemima sa kojima se suočavaju i mnogim drugim stvarima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Da li ćete šetati u nedelju i podržati Paradu ponosa?

- Još uvek ne znam. Najverovatnije neću šetati, ali mi se ideja da odem sa transparentom #NeDavimoPrajd i da skandiram „Ua lopovi“. Ovakvu Paradu ponosa koja nema nikakvog kontakta sa običnim LGBT ljudima ne mogu da podržim, čak ni kolegijalno.

Šta mislite o organizatorima i Prajdu uopšte?

- Mislim da su na pogrešnim mestima. Nedelja ponosa nam je ponudila program osrednjeg umetničkog kvaliteta, sa polupraznim tribinama, sa reprizom starih hiljadu puta već viđenih filmova, bez ikakvog truda da se motivišu ljudi da prisustvuju. Parada ponosa će opet biti sa hiljadama policajaca u getu, bez ikakvog aktivističkog cilja i zahteva. To nema nikakve veze sa ponosom, to je jadno i ne vidim razlog zašto se na to pristaje.

Da li država radi dovoljno na problemima LGBT osoba i šta bi trebalo da se radi po pitanju njihovog boljeg položaja?

Vlada Republike Srbije je donela Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije u kome sve lepo piše: da se povećaju kulturni sadržaji za i sa LGBT osobama, u školama priča o LGBT populaciji i time utiče na smanjenje nasilja nad LGBT osobama, bolji rad policije na bezbednosti LGBT osoba, regulisanje istopolnih zajednica, regulisanje procedura oko promene pola… Sve u tom planu lepo piše, Vlada ga izglasala, ali kod primene malo škripi… Treba insistirati da se Vlada drži onog što je sama donela.

Kakav odnos imate sa drugim gej aktivistima, i da li delujete zajedno ili tu ima nekog razdora?

U aktivizmu sam preko 15 godina i za to vreme sam sarađivao sa svim LGBT aktivistima i sa svima se svađao, mirio i opet radio… To tako funkcioniše svuda, pa i kod nas. Ono što je važno jeste, da li neko kvalitetno radi svoj posao ili ne. I sve se oko toga vrti.

Šta mislite o tome što je nova ministarka pripadnik LGBT populacije?

Oduševljen sam tom činjenicom i jako sam srećan zbog toga. Mislim da je to veliki korak za Srbiju. To ohrabrujuće deluje na LGBT osobe koje žive u Srbiji, jer sada mogu da kažu da je i pripadnica njihove populacije deo vlasti.

Pošto je sada gej osoba na važnoj funkciji u državi, da li smatrate da će to možda podstaći neke druge javne ličnosti da se deklarišu javno i da li je vama poznato ima li ih u politici?

Nadam se da će tako biti. Evo ja apelujem da se i drugi LGBT članovi Vlade i vladajućih struktura ugledaju na Anu Brnabić. Sve je to pitanje lične hrabrosti i do sada lezbejke vode u odnosu na gej muškarce kada je hrabrost u pitanju. Plašim se da će ispasti da su gej muškarci, bez obzira koliko nabildovani, ipak pi*kice.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.