Srpski muzej uništio skupocenu narodnu nošnju pranjem!?
Foto: Fonet

da li je posredi nemar?

Srpski muzej uništio skupocenu narodnu nošnju pranjem!?

Etnografski muzej već neko vreme je u medijima svako malo, ali nikako po dobru. Posle navodne svadbe sina direktorke u zgradi muzeja, pa situacije sa buđavim sirom, sada štampa tvrdi da su u ovom muzeju uništili vrednu nošnju - pranjem u veš mašini
Objavljeno:

Grupa zabrinutih građana je medijima u julu prosledila fotografije na kojima je, kako su tvrdili, svatovi sina Mirjane Menković, direktorke Etnografskog muzeja u Beogradu, i to uslikani kako poziraju usred muzeja, među eksponatima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Bahata direktorka u Etnografskom muzeju napravila venčanje sina! (FOTO)

Svojatanje muzeja za lični, porodični događaj odjeknuo je javnošću, i naišao na osudu.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Svega mesec dana nakon ove vesti, dućan u Manakovoj kući, koja je u sklopu ove institucije, pohodila je veterinarska inspekcija i ustanovila da je pirotski kačkavalj koji prodaju - pokvaren. Tada se postavilo i pitanje čija je ideja da jedan muzejski prostor prodaje sir i drugu hranu kako bi dodatno prihodovao.

foto: Stock

No sada imamo i treću spornu situaciju kada je ova institucija u pitanju. Večernje novosti tvrde da su u muzeju uništili vredne narodne nošnje - i to pranjem u veš mašini.

Iako se po pravilu takvi eksponati čiste s posebnim usisivačem, stručnjaci tvrde da je ovaj vredni eksponat - nošnja iz kolekcije Hristifora Crnilovića uništen pogrešnom konzervacijom. Nošnja je izrađena od srebrne srme.

List prenosi i da je otvaranje Manakove kuće, koja je obnovljena, prošlo bez velike pompe, ali da posetioce u njoj čeka pravi haos - neobeleženi eksponati rasuti po vitrinama.

foto: Stefan Jokić

Pojedini su čak i ozbiljno oštećeni, tvrdi beogradski list.

Kako bismo proverili ove tvrdnje, i čuli komentar direktorke Menković, pozvali smo Etnografski muzej.

Iako nam je rečeno da je direktorka na sastanku, i da će nam se javiti, i pošto smo objasnili zašto zovemo, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor od nje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.