Večiti studenti mogu po Bolonji, ali pod jednim uslovom!
Foto: Damir Dervišagić

odlučeno

Večiti studenti mogu po Bolonji, ali pod jednim uslovom!

Zasedao Senat Beogradskog univerziteta i doneo odluku. Plaćaće punu školarinu do završetka studija
Objavljeno:

Studenti osnovnih studija upisani po ranijim propisima na fakultetima Beogradskog univerziteta imaće rok od dve godine za završetak studija.

U tom roku večiti studenti imaće pravo ispisa i ponovnog upisa na studije po Bolonjskom procesu, uz mogućnost priznavanja položenih ispita uz novčanu naknadu i završetak studija isključivo po samofinansirajućem programu - odlučeno je u sredu na 10. sednici Beogradskog univerziteta (BU).

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Članovi Senata BU u sredu su uvojili Odluku o utvrđivanju upisa studenata osnovnih studija po ranijim programima, kojima je Ministarstvo prosvete dalo dodatnih dve godine za konačni završetak studija. Po ovoj odluci oni će imati pravo da se praktično "prebace" na osnovne studije po novom programu uz visoke novačane iznose. U tom slučaju, oni će imati mogućnost priznavanja položenih ispita, koji se uklapaju u postojeći studijski program i nastavak studija isključivo kao samofinansirajući studenti bez mogućnosti rangiranja sa redovnim akademcima.

foto: Printscreen / Youtube

- Ova odluka nije po aktuelnom Statutu Univerziteta, ali će biti naknadno usklađena. U tom smislu, ukoliko neko to želi da učini od starih studenata, imaće tu mogućnost čim odluka stupi na snagu. Naravno, ona neće biti obavezujuća za sve, a ispiti će se naknadno ujednačavati sa određenim programom - objašnjava Nada Kovačević, prorektor za studije i upravljanje kvalitetom.

Akademci fakulteta Univerziteta u Beogradu za upis u narednu godinu studija rangiraće se shodno novoj odluci, ali će broj budžetskih mesta biti određivan prema starom principu - 120 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Krajnji rok za upis na master studije produžen je do 15. oktobra, a ove godine biće raspisan konkurs i za upis 30 akademaca na master interdisciplinarnim studijama pri Univerzitetu, pod nazivom Evropska politika i upravljanje krizama.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.