SIMBOL SVETOG DUHA, NEPOSREDNO PRED IZBOR NOVOG PATRIJARHA: Neverovatna scena u Hramu Svetog Save! (FOTO)
Hram Svetog Save, Foto: Nebojša Mandić

ovo je čudo božije!

SIMBOL SVETOG DUHA, NEPOSREDNO PRED IZBOR NOVOG PATRIJARHA: Neverovatna scena u Hramu Svetog Save! (FOTO)

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojem se bira novi patrijarh, počeo je danas u Hramu Svetog Save. Proces je počeo liturgijom koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a koji je na čelu SPC kao najstariji član Sinoda dok se ne izabere patrijarh. Oko 12 sati počela je sednica Sabora SPC

Objavljeno:

Sednicom, kao najstariji arhijerej, predsedava epsikop šabački Lavrentije, koji je bio i na čelu Sabora koji je 2010. godine izabrao vladiku niškog Irineja za poglavara SPC.

Članovi Sabora, koji spadaju u izborni karakter novog crkvenog poglavara biraće između ukupno 34 mitropolita i episkopa, koliko ih ispunjava uslove da budu birani za titulu. Ovo je jedan od najvećih datuma za Srbiju u godini koja je otpočela.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je 20. novembra u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom, a i dalje je neizvesno na koga će "pasti žreb" i proglasiti ga novim poglavarom SPC-a, kao i četrdesetšestim po redu izabranim partrijarhom.

Jedna od zanimljivih scena zabeležena je na ceremoniji, a možda i najlepša viđena danas i osvanula je na Instagram stranici "Odbranacrkve".

Mnogi su verovanja da upravo golub koji je uleteo tokom ceremonije nosi jako značenje, što je čak objašnjeno i u Svetosavlju. U pitanju je simbol koji nosi dobar znak.

"Golub je simbol Duha Svetoga. Duh Sveti čak se i javljao u vidu goluba. Tako kad se Gospod krstio u Jordanu vide Duha Božjega gde silazi kao golub i dođe na njega (Mat. 3, 16). Označavajući nezlobnost golub označava Duha Božjega. Jer je golub retko nezlobna životinja, i tim svojim svojstvom on simboliše Boga Duha, u kome nema nikakve zlobe", piše u Svetosavlju.

Da li vam se dopala slika? Kako tumačite ovaj znak?

Bonus video:

(Espreso / Jelena Janjić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.