ZA GORSKU SLUŽBU OVDE JE NAJTEŽE SPASAVANJE U SRBIJI: Ne daj bože da se izgubite tu, OPASNO je baš! (FOTO)
Spasioci su definitivno najhrabriji ljudi, Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

SVAKA ČAST

ZA GORSKU SLUŽBU OVDE JE NAJTEŽE SPASAVANJE U SRBIJI: Ne daj bože da se izgubite tu, OPASNO je baš! (FOTO)

Danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca

Objavljeno:

Spasiti ljudski život i pomoći čoveku u nevolji osnovni je moto Gorske službe spasavanja Srbije (GSS). Kako bi uvek bili spremni, za sve, pa čak i najteže uslove spasavanja spasioci Gorske službe tokom godine prolaze razne treninge i obuke. Speleoronjenje je jedan od najkomplikovanijih vrsta spasavanja.

Petnička pećina kod Valjeva je bila idealno mesto za vežbe spasiocima GSS-a. U „Aždajinoj dvorani“ spasioci GSS-a su među prvima zaronili i istražili nastavak podvodne pećine za dodatnih 18 metara.

"Pećinsko ronjenje ili speleoronjenje je podvodno ronjenje u pećinama koje su delimično ispunjene vodom. Ova vrsta spasavanja je jedan od tehnički najzahtevnijih, zbog opreme koja se koristi kao i nedostatka slobodno površine za izranjanje tokom većeg dela ronjenja. Pored speleoronioca, za ovu vrstu spasavanja, neophodni su i speleolozi koji rade tehničku i logističku podršku opreme i spremaju ronioca za zaron“, objasnio je Stefan Drakulić, jedan od spasilaca koji je učestvovao u vežbi.

1 / 5 Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Petnička pećina se nalazi u blizini istraživačke stanice Petnica. Pećina se sastoji od 600 metara dugih kanala i odaja, i podeljena je na dva dela – gornju i donju pećinu. Donja je manja, ali ima prohodniji ulaz. Gornja pećina je splet odaja i kanala, i jedan deo ima prirodno osvetljenje zbog otvora na tavanici.

Podsetimo, Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija. GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.