IZAŠAO NAJGORI TEKST O DARI IZ JASENOVCA: Pljuvanju nema kraja, napisao ga je HRVAT!
Najgori ikada, Foto: Printscreen/Youtube

da li je moguće?

IZAŠAO NAJGORI TEKST O DARI IZ JASENOVCA: Pljuvanju nema kraja, napisao ga je HRVAT!

Velika prašina se podigla i nakon komentara Džeja Vajsberga iz američkog magazina Varajeti

Objavljeno:

Novi film Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca" u svim kategorijama je ušao u trku za nagrade Zlatni globus i Oskar, a za nekoliko dana počinje njegovo prikazivanje u američkim bioskopima.

Iz tog razloga već duže vreme ne prestaje hajka. Velika prašina se podigla i nakon komentara Džeja Vajsberga iz američkog magazina Varajeti koji je za ovo filmsko ostvarenje rekao da je ,,tanko prikrivena propaganda''.

Čini se da su neki jedva dočekali ovakav komentar te je hajka nastavljena.

Jedan od najoštrijih je došao iz susedne Hrvatske, objavljen je na Braniteljskom portalu:

''Ugledni američki magazin Variety ocenio je film Dara iz Jasenovca, kojeg Srbija kandiduje za Oskara, kao tanko prikrivenu propagandu koja cinično koristi Holokaust da progura zabrinjavajući nativistički program.

Komentator Jay Weissberg tvrdi da je film neskriveni protivhrvatski, protivkatolički nativizam, koji je osmišljen kao zapaljiva hrana za trenutne razdore između Srbije i njenih komšija.

Dobro je da su i kritičari iz Hollywoda uvideli na koji način deluje srpska propaganda pod kojom se Hrvatska nalazi od kraja Drugog svetskog rata, a koju Srbija, nažalost, nastavlja i nakon Domovinskog rata. Umesto iskrenog suočavanja s prošlošću, srpske vlasti suistematski blate hrvatski narod i hrvatsku državu.

Usput, iz BiH za Oskara biće kandidiran film Aida koja tematizuje priču o etničkom čišćenju u Srebrenici.

Šta radi HAVC? Šta radi hrvatska država? Šta rade hrvatski reditelji, kinematografi i hrvatski kulturni delatnici? Zar Hrvatska nema nacionalnih priča koje mogu biti ispričane i kandidovane za Oskara?

Vreme je da se neko posveti hrvatskoj kulturi i istoriji.

Hrvatska se pozabavila izradom Dnevnika Diane Budisavljević, koji je dobio niz nagrada, a svi oni koji su iz istorijskih i kulturnih razloga problematizovali film, postali su ustaše ili teški nacionalisti.

Sad zapravo vidimo da ni Dara iz Jasenovca ne prolazi ispit iz istorije, nego je samo propaganda kao što je film Dnevnik Diane Budisavljević koji ne odgovara činjenicama. A hrvatski porezni obveznici i dalje plaćaju.''

Dara iz Jasenovca
foto: ZAKLADA ZVONKO BUŠIĆ TAIK / facebook

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.