BRANA NA TISI STARA 20 GODINA U OČAJNOM STANJU: Lađari u strahu, plovidba NIJE BEZBEDNA!
Reka Tisa, Foto: printscreen/youtube

oprez

BRANA NA TISI STARA 20 GODINA U OČAJNOM STANJU: Lađari u strahu, plovidba NIJE BEZBEDNA!

Vrhunac opasnosti je, smatraju oni, brana na Tisi koja je već 20 godina u očajnom stanju, a situacija je iz godine u godinu sve gora

Objavljeno: 16:16h

Kako saznajemo, Udruženje profesionalnih lađara Srbije saopštilo je da je plovidba kroz Srbiju postala sve samo ne bezbedna, čemu svedoče i novi izveštaji sa reke Tise.

- Kako saobraćaj na ovoj reci u poslednjih 10 godina nije bio u značajnom porastu, niko se nije ozbiljno bavio bezbednosnim izazovima na ovoj reci - poručuju u UPLS.

Kako navode, iako je godina bez leda, sve plovidbene oznake (bove) su sklonjene, a nisu ostavljene ni obavezne bove na kritičnim mestima, što bi u ovim vremenskim uslovima bio minimum neophodnog obeležavanja.

- Nijedan most nije propisno obeležen niti ima radarske oznake, most u Adi nema nikakvu oznaku na sebi. Skele nisu obeležene propisanim znacima na obali niti je označena njihova vrsta i način kretanja, nema znaka obavezne zvučne i VHF signalizacije u blizini skelskih prelaza - dodaju lađari.

Vrhunac opasnosti je, smatraju oni, brana na Tisi koja je već 20 godina u očajnom stanju, a situacija je iz godine u godinu sve gora.

- Ne zna se da li je opasnija po maloj ili po velikoj vodi. Predpristaništa imaju oštećene i uništene odbojnike, koji u slučaju naslanjanja broda prilikom uplovljenja u prevodnicu (za šta su i namenjeni), sigurno dovode do nekog oblika havarije. Zaštite od udara vode, u pretkomorama su istrulile i oštećene tako da pri većem vodostaju nemaju nikakvu ulogu i više smetaju plovidbi nego što pomažu (postavljene su da bi sprečile bočni udar i limanisanje vode). Često se, nakon visokog vodostaja u području predpristaništa formiraju ogromni nanosi otpada između šipova, što donosi dodatnu opasnost po upravljačke i propulzione uređaje na brodovima - navodi se u saopštenju.

Udruženje profesionalnih lađara apelovalo je na nadležno ministarstvo, inspekciju plovidbe i "Vode Vojvodine" da što pre počnu sa uklanjanjem nedostataka kako bi se izbegle havarije, ali i stradanje ljudi i opreme.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.