Zvao sam crkvu da pitam koliko košta da se moj lik nađe na fresci! Evo šta su mi rekli! (AUDIO)
Foto: Profimedia, Fonet

Lud i zbunjen

Zvao sam crkvu da pitam koliko košta da se moj lik nađe na fresci! Evo šta su mi rekli! (AUDIO)

Jedni su nas uveravali da je freska Gašića potpuna izmišljotina novinara, drugi da moramo da sazidamo crkvu, a treći su tvrdili da tako nešto u Srbiji uopšte nije moguće
Objavljeno: 20:29h

U crkvi Svetog Prokopija u Prokuplju odgovorili su nam da na fresci neko može biti oslikan tek pošto postane svetitelj - ovako: ne može. Osim, ako uz pomoć svojih sredstava sagradi celu crkvu i postane njen ktitor. Tada, uz blagoslov episkopa njegov lik može biti oslikan na zidovima crkve.

foto: SPC

Slične odgovore dobili smo i iz Crkve Lazarica u Kruševcu i Crkve Svetog Pantelejmona u Nišu.

- Ovako ne može ukoliko niste proglašeni za sveca. Ali, ukoliko izgradite crkvu od temelja i postanete njen ktitor onda možete, uz naravno blagoslov - rekli su nam iz crkve Svetog Pantelejmona.

Međutim, iz Vazesenjske crkve u Žarkovu, dobili smo drugačiji odgovor. Čovek koji nam se javio na telefon rekao je da nikako nije moguće naslikati bilo koga na zidu crkve ukoliko nije proglašen za sveca.

foto: AP

- Pa ne možete ni patrijarha Pavla naslikati, jer nije proglašen za sveca, a kamoli nekog civila. Da odeš negde u pustinju da se podizavaš, da postiš, da se pričešćuješ, da budeš čudotvorac. Da narod dolazi kod tebe da ga isceljuješ i crkva te posle proglasi za svetiteljem. E, onda može - bio je odgovor iz Vaznesenjeske crkve.

Poslušajte sve razgovore:

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.