UMEO JE DA ŽIVI OTMENO U OBA SVETA: Životni put SVETOG SAVE - od princa do prosvetitelja, arhiepiskopa i sveca!
Danas slavimo Svetog Savu, Foto: Nebojša Mandić

srpska slava

UMEO JE DA ŽIVI OTMENO U OBA SVETA: Životni put SVETOG SAVE - od princa do prosvetitelja, arhiepiskopa i sveca!

Ovaj dan obeležava se i kao školska slava širom naše zemlje, kao i u Republici Srpskoj

Objavljeno:

Danas je poseban dan, kada obeležavamo Savindan, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju Svetom Savi.

Ovaj dan obeležava se i kao školska slava širom naše zemlje, kao i u Republici Srpskoj.

"Presto ga je ček`o, on ga nije hteo, on je nešto više duhom zavoleo, odazvo se daljnjom leleku i vrisku, pa je zagrlio budućnost srbinsku." Ovo su prvi redovi pesme o Svetom Savi potekli iz pera J. J. Zmaja, iako kratki, pisani na narodnom jeziku, veoma dobro se razumeju.

Rastko Nemanjić (Sveti Sava) rođen oko 1175. u prestonom gradu Rasu kao treći i najmlađi sin gospođe Ane i velikog župana svih srpskih i pomorskih zemalja Stefana Nemanje, dočekan je kao dar od Boga, roditeljima koji su već bili na pragu starosti. Spisi stari kažu da je bio prijatan, ali neustrašiv; neobično lep, a vrlo skroman; veoma aktivan, ali staložen; društven, a ipak usamljen. Umeo je da živi otmeno u oba sveta, te su se mnogi na njega ugedali.

Dok su se kroz istoriju mnogi najrođeniji svađali oko prestola, na našem dvoru u staroj Raškoj odigralo se nešto neobično. Princ se odrekao prestola. Jedina želja mu je bila da dušu osveši Božjom istinom i voljom i da samo Njemu služi.

S obzirom na to da nije mogao da računa na roditeljski blagoslov, odlučio je, baš kada su roditelji rešili da ga žene, da pobegne s monasima na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio ime Sava. Kasnije je sa ocem podigao manasti Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.

sveta gora
foto: Printscreen

U Srbiju se vratio 1208. godine kako bi izmirio braću. Došao je u Srbiju sa moštima Simeona i nad očevim telom u Studenici, pomirio Stefana i Vukana.

Bavio se prosvetiteljskim radom prenoseći osnovne verske i svetovne pouke.

Tokom ovog boravka u Studeničkoj isposnici, Sava je napisao delo koje oslikava život njegovog oca, “Žitije svetog Simeona”, dragoceno delo srpske srednjovekovne književnosti kao i “Studenički tipik“ kojim je propisao uređenje i organizaciju manastirske uprave, molitve, ishrane i posta a koji se smatra “prvim ustavom Srpske pravoslavne crkve“.

Svoju najznačajniju misiju, Sava je obavio 1219. godine u Nikeji kada je izdejstvovao autokefalnost srpske pravoslavne crkve kod nikejskog despota Teodora Laskarisa i patrijarha Manojla Sarantena. Kada se vratio u Srbiju, odredio je Žiču kao središte nove Srpske arhiepiskopije, a njegovi tipici poslužili su kao putokaz u ponašanju monaštva. Imenovan je za prvog srpskog arhiepiskopa.

Sveti Sava
foto: printscreen Vikipedija

Sveti Sava je dva puta išao na hodočašća na kojima je obilazio Palestinu, Jordan, Vitlajem… Pri povratku sa drugog hodočašća, 1236. godine, smrt ga je sačekala u Trnovu u Bugarskoj, a kralj Vladislav je preneo njegovo telo u manastir Mileševu.

Mnogo godina kasnije, krajem 16. veka, kada su Osmanlije zavladale ovim prostorima, u želji da povredi i zastraši srpski narod i zbog sopstvenog straha od uticaja koji je Sava imao i nakon smrti, surovi Sinan paša, je preneo njegove mošti u Beograd i spalio ih. Smatra se da je ruka svetog Sava tada spašena i da se čuva u manastiru Mileševa.

Mnogo godina nakon tog događaja, 1775. Sava je proglašen za sveca, a od 1823. godine, po naredbi kneza Miloša Obrenovića pa sve do danas, sveti Sava se slavi kao školska slava 27. januara. Tada sve škole pripreme priredbe i uz Svetosavsku himnu odaju počast velikom svetitelju, književniku i zakaonodavcu

Hram Svetog Save
foto: Beta/Emil Vlas

U čast svetitelja, na mestu gde su spaljene njegove mošti, na Vračaru, podignut je veliki hram svetog Save, jedno od najvećih pravoslavnih svetilišta na planeti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.