“Nisi sama” – inicijativa za izmenu zakona u zemljama regiona
Nisi sama, Foto: ADD

OBRATITE PAŽNJU

“Nisi sama” – inicijativa za izmenu zakona u zemljama regiona

Važno je da ova podrška ne ostane simbolična i deklarativna

Objavljeno:

Inicijativu “Nisi sama” koju je pre nekoliko dana pokrenula Akademija za razvoj demokratije (ADD) podržale su hiljade građana iz celog regiona, među njima i osvedočeni borci i borkinje za ljudska prava, istaknuti aktivisti protiv nasilja i brojne javne ličnosti poput Biljane Srbljanović, Ane Bekute, Nataše Ninković, Igora Jurića, Dinka Gruhonjića, Jelke Jovanović, te bivših poslanika Aleksandre Jerkov i Balše Božovića iz Srbije, Mileta Kekina i poslanika Bojana Glavaševića iz Hrvatske, Aide Jokanović i poslanika Saše Magazinovića iz Bosne i Hercegovine, Sonje Lokar i Mije Javornik iz Slovenije, državne sekretarke za evropske integracije Kalinke Gaber iz Severne Makedonije, poslanice i bivše zamenice premijera Senide Mesi iz Albanije Ljubomira Filipovića iz Crne Gore, kao i mnogi drugi. ADD se zahvaljuje svima na podršci koju su pružili ženama i devojkama koje su prijavile seksualno nasilje kom su bile izložene in a tome što smo im zajedno poslali poruku da nisu same i da ćemo stajati uz njih u velikoj borbi koja im predstoji.

Nisi sama
foto: ADD

Važno je da ova podrška ne ostane simbolična i deklarativna, zato će Akademija za razvoj demokratije započeti kampanju da se u svim zemljama regiona zakonske, sudske i druge procedure za žrtve silovanja maksimalno olakšaju i da one ne budu izložene dodatnoj viktimizaciji i naknadno traumizovane.

Nisi sama
foto: ADD

Prvi korak će biti inicijativa da se u svim zemljama regiona – Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji – definicija silovanja izmeni i da žene koje prijavljuju silovanje ne budu suočene sa zakonskim barijerama, pravnim začkoljicama i formalnostima koje će ih od toga odvratiti. Svaki seksualni odnos bez pristanka, bez izuzetka, mora biti kažnjen. Procene o tome da li je silovanja bilo ili ne i dalje se zasnivaju na predstavama o «tipičnom» ponašanju u tim situacijama, verovanju da je neophodna upotreba sile i različitim rodnim stereotipima i mitovima o muškoj i ženskoj seksualnosti. Dalje, za krivično delo silovanja ne sme biti zastare. Bez obzira na to koliko je prošlo od samog dela, ono uvek i u svakom trenutku mora biti kažnjivo. Promena zakona može biti samo prvi korak. Moraju se organizovati posebne obuke za policajce, tužioce i sudije koji obrađuju slučajeve prijave silovanja i koji su u direktnom kontaktu sa žrtvama. Oni ne smeju biti ti kojima se žrtve pravdaju, koji žrtvama silovanja stvaraju dodatnu krivicu, zbog kojih žrtve ponovo proživljavaju traumu. Nije dovoljno to što one mogu, ali i ne moraju, dobiti status posebno osetljivog svedoka, njihova zaštita mora biti veća i sveobuhvatnija. Slično kao sa žrtvama nasilja u Austriji, mora se naći model po kom one svoju priču moraju da ponove samo jedanput i da se taj jedan iskaz smatra dovoljnim, a ne da se one suočavaju sa beskrajnim i često okrutnim pitanjima u kojima se brane i pravdaju dokazujući tuđu krivicu. Mora se predložiti i model da ti postupci kraće traju jer nisu retki slučajevi da traju duže nego zatvorske kazne na koje su silovatelji osuđeni. Presudno je važno i razdvojiti krivični progon počinitelja od postupka ostvarivanje prava za žrtvu. Drugim rečima, država mora da veruje žrtvi, umesto da od nje traži da dokaže da je silovana.

Nisi sama
foto: ADD

ADD će ove promene predložiti u svim zemljama. Radićemo sa organizacijama koje se ovim problemom bave godinama, koje rade sa ženama koje su prijavile seksualno nasilje, koje razumeju probleme sa kojima se žrtve suočavaju. Dovoljno su proživele i propatile. Ne treba još i sistem da ih sapliće. Na nama je da to promenimo i popravimo. Na nama je da im pomognemo.

Nisi sama
foto: ADD
Nisi sama
foto: ADD
Nisi sama
foto: ADD

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.