I KUĆNE LJUBIMCE ĆEMO MORATI DA VAKCINIŠEMO PROTIV KORONE?
Ima smisla razviti vakcine za kućne ljubimce, Foto: Profimedia

KORONA

I KUĆNE LJUBIMCE ĆEMO MORATI DA VAKCINIŠEMO PROTIV KORONE?

Kućni ljubimci, mačke i psi, kao i ljudi, možda će trebati biti vakcinisani protiv kovida 19 kako bi zaustavili širenje koronavirusa, rekla je grupa naučnika.

Objavljeno:

Virus korona može zaraziti širok spektar vrsta, uključujući mačke, pse i druge pripitomljene vrste, rekli su stručnjaci sa Univerziteta Istočna Anglija (UEA) i Univerziteta u Minesoti.

U uvodniku časopisa „Virulens“ napisali su da neprekidna evolucija virusa na životinjama, praćena prenosom na ljude, predstavlja značajan dugoročni rizik za javno zdravlje.

Nije nezamislivo da bi vakcinacija nekih udomaćenih životinjskih vrsta mogla biti potrebna za borbu protiv širenja zaraze“, rekli su naučnici.

Korona
foto: Profimedia

Danska vlada je prošle godine ubila milione vizona nakon što se ispostavilo da su stotine slučajeva infekcije koronom povezane sa varijantama virusa povezanog sa ovom životinjom.

Profesor za evolucionu genetiku iz UEA Kok van Osterhot rekao je da psi i mačke mogu biti zaraženi virusom korona, ali da nisu poznati slučajevi u kojima je on prenet na ljude.

Ima smisla razviti vakcine za kućne ljubimce, za domaće životinje, samo kao predostrožnost da se smanji ovaj rizik“, rekao je on.

Moramo biti spremni na svaku mogućnost kada je u pitanju kovid 19“, dodao je on.

Glavni urednik virulucija Kevin Tiler kaže da su mačke asimptomatski prenosnici virusa.

Rizik, sve dok ovi rezervoari virusa postoje, je taj što on prelazi sa životinje na životinju, a zatim počinju da se razvijaju specifični sojevi koji bi se mogli prenijeti na ljude i sve završi sa novim virusom“, rekao je Tiler.

Iako veruje da životinje još uvek nisu veliki rizik za širenje korone, naglašava da bi trebalo razmotriti vakcinaciju kućnih ljubimaca i domaćih životinja, prenosi Huffington Post.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.