OČEKUJEMO DA SUTRA BUDEMO 3. U EVROPI PO STOPI VAKCINACIJE: Vučić govorio o tome koliko je teško nabaciti cepivo
Vakcina protiv korone, Foto: Printscreen Youtube

VAKCINA PROTIV KORONE

OČEKUJEMO DA SUTRA BUDEMO 3. U EVROPI PO STOPI VAKCINACIJE: Vučić govorio o tome koliko je teško nabaciti cepivo

"Nemojte da pitate kako", rekao je Vučić dodajući da želi da ih dobije na poklon.

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas teže nabaviti vakcinu protiv korone, nego nuklearno oružje i da bi Srbija bila neodgovorna da nije obezbedila 1,150 miliona vakcina pored programa EU Kovaks, iz kojeg nismo dobili nijednu vakcinu, kao ni zemlje iz regiona.

Ističe da se danas vodi rat u pravom smislu te reči oko nabavke vakcine, jer je pitanje vakcine pitanje ekonomskog opstanka i istakao da će Srbija, bez obzira na veoma tešku situaciju u svetu po pitanju nabavke vakcina, već sledehe nedelje obavesiti javnost da smo malo popravimo saldo u broju vakcina.

To je obećanje, iako je to nemoguće obećati u ovim uslovima, dodao je Vučić i da a će se Srbija, ipak, snaći za dodatne količine da dođu brzo.

"Nemojte da pitate kako", rekao je Vučić dodajući da želi da ih dobije na poklon.

Predsednik je objasnio da nam sada šalju duplo manje količine vakcina nego što je to ugovoreno.

"Mi po ugovoru imamo 19.900 Fajzerovih vakcina na nedeljnom nivou, a sada nam šalju 9.800. Rusku vakcinu smo očekivali 250.000 komada, ali se u Rusiji nešto dogodilo i izgubili su zbog nekog reaktora ili čega već veliki broj vakcina iako su oni naši iskreni prijatelji. Mi smo za njih broj jedan, a Mađari su broj dva po prioritetu".

Kada je reč o kineskoj vakcini kaže da nije netačna informacija koju je izneo prof. Goran Belojević koji je kazao da košta vakcina i revakcina 140 dolara, dodajući da će na crnom tržištu cena ići i na 500 dolara.

On je istakao i da je Srbija kinesku vakcinu platila mnogo manje od njene pune cene.

"Još u oktobru sam pisao Si Đinpingu, molio ga i cena je drastično spuštena", rekao je Vučić. On je dodao da smo od Kineza kao treća zemlja u svetu dobili tu vakcinu, iako nismo učestvovali u trećoj fazi testiranja.

""Dobili smo pre Perua i Argentine koji su učestvovali u testiranju. NI Pakistan najveći prijatelj Kine u Aziji nije dobio On je istakao da je Srbija svaku vakcine uvezla direktno i da je i platila država po najpovoljnijim uslovima, bez i jedne posredničke firme..

Kako je rekao nema lično nikakav problem da kaže cene vakcina, ali da to ne sme da uradi zbog Kineza i drugih prijatelja naše zemlje "Nema nijednog posrednika, kada budete videli cenu spomenik ćete da mi dižete jednog dana. Ne smem da kažem cenu, jer će svi da traže onda od Kineza po toj ceni. Ja zbog njih ne smem to da kažem", rekao je Vučić gostujući na Prvoj.

Dodaje da cenu po kojoj su vakcine nabavljene ne sme da kažei ni zbog Amerikanaca pošto su nam dali poštenu cenu.

Istakao je da je Srbija nabavila Fajzerovu vakcinu jeftinije nego svi zajedno koji su naručivali po 500 miliona komada.

Vučić je ponovio da je zato važno da napravimo fabriku da možemo sami da pravi vakcine, pošto će morati da se vakcinišu građani i tokom zime.

"Mi ćemo de fakto biti ispred svih zemalja EU po pitanju vakcinacije. To je neverovatna činjenica ", konstatovao je predsednik.

Najavio da će Srbija pokušati da napravi fabriku vakcina, da će se videti da li to moze Torlak, jer će korona da živi sa nama i u godinama pred nama.

Takođe kaze razgovara se sa AstraZenekom, i da nas ne zanimaju priče o ratu te kompanije i EU.

"Mi hoćemo tu vakcinu i naćićemo načina da je dobijemo"; naglasio je Vučić. Pored toga Vučić je podvukao da svi koji su primili vakcinu dobiće rekavcinu, istu koju su primili.

Vučić je rekao da je Srbija u regionu ubedljivo prva po stopi vakacinacije na 100.000 ljudi, u Evropi četvrta, a deveta u svetu.

"Očekujemo da sutra budemo treći u Evropi, da prestignemo Dansku. Ispred nas su samo Malta i Velika Brritanija", rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da se očekuje da danas bude vakcinisano 50.000 ljudi, budući da raste interesovanje za cepivo.

"To govori da se Srbija izuzetno odgovorno ponašala, da smo mudro vodili politiku, za zaštitu života ljudi. Svim vakcinama koje smo do sada uvezli spasili smo hiljade žvota ljudi", rekao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.