HRVATI BESNI ZBOG VAKCINA! Amerikanci skladištili 37 miliona, Izrael uredno cepi, A ZA EU NEMA! DRŽAVNI KRIMINAL!
Vakcina protiv korone, Foto: Profimedia

VAKCINA PROTIV KORONE

HRVATI BESNI ZBOG VAKCINA! Amerikanci skladištili 37 miliona, Izrael uredno cepi, A ZA EU NEMA! DRŽAVNI KRIMINAL!

EU su prevarili otmičari koji su našu vakcinu protiv COVID-a preusmerili u druge zemlje i onima koji plaćaju više

Objavljeno:

Posle skandala sa nabavkom vakcina u Hrvatskoj je velika zabrinutost. Davor Ivanković je napisao svoje mišljenje za Večernji list.

Prenosimo ga:

"I mesec dana nakon početka vakcinacije protiv korone u Hrvatskoj, zaustavljeno je dalje vakcinisanje stanovništva. To je trebalo učiniti jer je američki Pfizer neočekivano i naglo prekinuo ugovorene isporuke sa EU, pa su u Hrvatskoj odlučili zadržati svaku novu dozu vakcine za oko 50 hiljada onih koji su vakcinisani prvom dozom. Istovremeno, naše zdravstvene vlasti su priznale da trenutno ne postoji vakcina ili da se sprovodi ovo drugo vakcinisanje. Ovo je velika neizvesnost jer se otprilike zna da će se ova druga vakcinacija, koja bi prema pravilima kompanije Pfizer trebalo da sledi tri nedelje nakon prijema prve doze, možda odložiti za nekoliko nedelja, ali ako se odloži više, stvar neće uspeti.

U ostalim zemljama EU jednaka je neizvesnost i rastući bes, jer sve više zemalja EU dobija potvrdu od Pfizera da će nove isporuke biti 30 do 50 odsto manje i da će, kako kažu, biti odložene za nedelju dana. U Briselu, kao i u našoj Vladi, veruju da je reč o kašnjenju od nekoliko nedelja. I dok neke zemlje poput Italije i Poljske već ističu da će tužiti Pfizer, nordijske i baltičke zemlje vrše pritisak na Evropski savet i Evropsku komisiju da zauzmu hitan i čvrst stav prema Pfizeru i drugim farmaceutskim gigantima i pritisnu ih na sve načine. Činjenica je da je EU prevarena, a još uvek nema dovoljno dokaza da je ovo prevara veka. Ali postoje sumnje u backstageu da nije slučajno što se prestanak ili značajan neuspeh isporuke vakcine Pfizer poklopio sa izborom novog američkog predsednika Joea Bidena. Njegov glavni predizborni slogan, a vidimo i glavnu postinauguralnu temu, je brz i širok rat protiv COVID-19. Da ima dima, potvrđuju i vesti svetskih agencija da su Amerikanci već skladištili 37 miliona doza, a nisu vakcinisali ni 17 miliona Amerikanaca. Oni to opravdavaju rezerviranjem dve doze unapred za svaku. Upadljivo je da Izrael, koji je već podelio trećinu stanovništva, nastavlja da prima redovne doze Pfizer-a i Modern-a, ali njegova tajna uspeha već je otkrivena. Verovatno zato što se Izraelci nisu ni potrudili da sakriju činjenicu da su Pfizeru ponudili 30 evra po dozi umesto 15 evra, cenu po kojoj vakcinu nabavlja EU. A da je za to bilo „razumevanja“ na strani Pfizera, potvrđuje vest da je izraelski premijer Benjamin Netaniahu sam proglasio generalnog menadžera Pfizera herojem Izraela, ističući da je i on izraelski državljanin.

Da se ​​puši u spekulacijama da se vakcina za EU ​​„preusmerava“ na druge, moćnije i one koji više plaćaju, vidi se u poslednjoj izjavi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je pomenuo englesku reč „otmica“. Dakle, Plenković javno kaže da on, a očigledno i mnogi u Briselu, veruju da je reč o otmici. Pirati i pirati, koji su ukrali dobar deo vakcine namenjene zemljama EU, farmaceutske su kompanije i očigledno je reč o tzv. veliki farmaceutski imperijalizam, o velikom farmaceutskom imperijalizmu, termin koji je već uvren među stručnjacima za bezbednost.

Ističu da su Pfizer i Moderna jednostavno morali da rezervišu većinu proizvodnje za Sjedinjene Države po nalogu američke države i takav se poredak tamo poštuje. Ovo je apsurdna situacija, s obzirom na to da je EU uložila mnogo novca u istraživanje i razvoj vakcina, više od milijardu evra. A ipak se u presudnom trenutku družio. Neke zemlje EU, čak i one moćne, već se teško nose sa ovim imperijalizmom. Mnogi u EU traže da Pfizer ili ne bude plaćen ili će se tražiti velike kazne. To će, naravno, ići teško s obzirom na to da je Pfizer trenutno u poziciji da ucenjuje EU.

Javnost EU dodatno zbunjuju glasine da se Nemačka, pored EU, u nezavisnim pregovorima sa Pfizerom, posebno dogovorila o 80 miliona doza vakcine. Ovu glasinu prati činjenica da su Nemci započeli pregovore sa Rusijom o kupovini vakcine Sputnik-V. Mađari su prvi reagovali u ovom haosu, pa je Orban hitno poslao ministra spoljnih poslova u Moskvu, koji je tamo potpisao ugovor o kupovini velikih količina ruskih vakcina. Na pitanje da li je Vlada Republike Hrvatske počela razmišljati o sličnim alternativama, kaže se da još nisu. Jedan od bivših premijera kaže da je teško naći razlog zašto se ne bi radilo isto što i Mađari. Naime, Hrvatska to može slobodno učiniti, jedino je otvoreno pitanje da li će, ako uvrstimo rusku vakcinu, EU kasnije priznati tu potvrdu. Ali to nije najvažnije sada, kada treba spasiti živote. Interpol je jednom upozorio da očekuje da će doći do kriminala u isporuci vakcina, ali nismo očekivali da će to uključivati i državni kriminal. Ovaj haos, međutim, samo potvrđuje ono što je zaključeno prošlog proleća, da je izgradnja novih postrojenja na Imunološkom zavodu u Zagrebu nacionalni zadatak broj jedan.

U međuvremenu je Imunološki stradao u zemljotresu, što samo olakšava našu buduću prijavu za fondove EU, koja nakon ovako ponižavajuće otmice nema drugog izbora nego da izgradi dovoljno sopstvene infrastrukture za proizvodnju vakcina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.