SAMO NAM JE JOŠ OVO TREBALO: AMERIČKI RATNI BRODOVI uplovili u Južno kinesko more!
Brodovi, Foto: Profimedia

UPLOVILI

SAMO NAM JE JOŠ OVO TREBALO: AMERIČKI RATNI BRODOVI uplovili u Južno kinesko more!

U saopstenju se dodaje da je tajvansko ratno vazduhoplovstvo ispalilo rakete "da nadgledaju upad".

Objavljeno:

Američki ratni brodovi, predvođeni brodom US S "Teodor Ruzvelt" uplovili su u Juznno kinesko more kako bi promovisali "slobodu plovidbe", saopštila je danas američka vojska, u trenutku kada su tenzije između Kine i Tajvana porasle i izazvale zabrinutost Vašingtona.

Američka vojska je saopštila da su brodovi u Južnom kineskom moru, koje prisvaja Kina, kako bi izveli rutinske operacije koje "osiguravaju slobodu na moru, grade partnerstvo koje neguje pomorsku stabilnost", preneo je Rojters.

Kina se često žalila zbog toga što se američki ratni brodovi približavaju ostrvima u Južnom kineskom moru, gde se za vlasništvo nad ostrvima takmiče i Vijetnam, Malezija, Filipini, Bruneji i Tajvan, dodaje Rojters.

Osam kineskih bombardera i četiri lovca ušla su juče u vazdušni prostor Tajvana na jugozapadu ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane te kineske autonomne oblasti, čiju samoproklamovanu nezavisnost priznaju neke države sveta.

U saopstenju se dodaje da je tajvansko ratno vazduhoplovstvo ispalilo rakete "da nadgledaju upad".

Na mapi koju je objavilo ministarstvo vide se kineski avioni kako lete između južnog dela ostrva i ostrva Pratas na koje Tajvan polaže pravo.

Oglasio se i Stejt Department, koji je apelovao na Peking da prekine "vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan" i da se umesto toga okrene smislenom dijalogu sa "demokratski izabranim predstavnicima Tajvana", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova SAD Ned Prajs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.