POVODOM GODIŠNJICE ROĐENJA SLAVNOG VOJVODE PUTNIKA, oglasio se ministar Stefanović
Nebojša Stefanović, Foto: Youtube printscreen

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

POVODOM GODIŠNJICE ROĐENJA SLAVNOG VOJVODE PUTNIKA, oglasio se ministar Stefanović

Danas se navršava 174 godine od rođenja jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Radomira Putnika.

Objavljeno:

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je danas, povodom 174. godišnjice rođenja jednog od najvećih srpskih vojskovođa, vojvode Radomira Putnika, da su njegova odlučnost i hrabrost bile vetar u leđa oslobodilačkoj srpskoj vojsci.

Stefanović je u objavi na svom Fejsbuk porfilu naveo da vojvoda Putnik pripada redovima najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije.

"Ne mogu se nabrojati brojna odlikovanja i ordenje vojvode Putnika. Skroman, kakav je bio, nije voleo da ih pokazuje i umeo je da kaže da su "njegove dekoracije ispod mundira". Taj mundir je nosio 56 godina boreći se za slobodu. Iza njega su ostala velika dela, velike reči i velike pobede. Veliki vojvoda Radomir Putnik. Pamtimo i ne zaboravljamo najveće među nama. Slava srpskim junacima", napisao je Stefanović.

Radomir Putnik (24. januar 1847 — 17. maj 1917) srpski vojskovođa, ministar vojni, vojvoda, načelnik Glavnog generalštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim ratovima (1912-1913) i u Prvom svetskom ratu. Kao glavni strateg srpske vojske, Putnik je bio i glavni arhitekta velikih srpskih pobeda u bitkama na Kumanovu (1912) protiv Osmanlija, protiv Bugara na Bregalnici (1913), protiv Austro-Ugara na Ceru i Kolubari (1914).

Prezime Putnik njegova porodica je dobila u vreme kada su preci, tačnije pradeda Arsenije, doselio sa Kosova u Velikoj Seobi Srba (1690) u Belu Crkvu. Kada su njegovog pradedu, koji je tada imao oko sedam godina, upitali kako se zove, odgovorio je da je on putnik u nepoznatom pravcu. Po oslobođenju Srbije u XIX veku, porodica se iz Austro-Ugarske preselila u Srbiju. Otac Dimitrije je bio učitelj u Kragujevcu. Radomir Putnik rodio se u Kragujevcu 24. januara 1847. godine. Vojnik i vojskovođa srpske vojske punih četrdeset godina. Vojničko zvanje je stekao na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Posle mnogih rasporeda i napredovanja u službi 1903. godine unapređen je u čin generala i postavljen za načelnika Glavnog generalštaba. Godine 1906. bio je prvi put imenovan za ministra vojnog.

Radomir Putnik je tvorac moderne srpske vojske. U okviru školovanja i obuke oficira uveo je različite novine, uključujući i rešavanje taktičkih zadataka. Srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u vojne poslove.

Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za Balkanske ratove i za Prvi svetski rat. U periodu od 1912. do 1916. godine bio je načelnik Vrhovne komande. Posle velike pobede nad osmanskim snagama u Kumanovsko bici u oktobru 1912, postao je prvi srpski vojvoda, što je srpski ekvivalent činu feldmaršala. Sa Krfa 1916. godine upućen je na lečenje u Nicu, gde su ga francuski saveznici primili s velikim poštovanjem i dodelili mu vilu kao zaslužnom savezničkom komandantu. Vojvoda Putnik umro je godinu dana po dolasku u Francusku i bio je sahranjen. Njegovi posmrtni ostaci prebačeni su na Novo Groblje U Beograd, gde mu je, prilozima mnogobrojnih poštovaoca, 1926. godine podignut veliki spomenik.

Bavio se teorijom ratovanja. Napisao je “Služba đeneralštaba” I i II “Služba i mirno doba” i “Služba u ratno doba”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.