IMUNOLOG ZLATKO TROBONJAČA rekao da se PLAŠI TRI SITUACIJE, kad je reč o mutacijama korone
Korona, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

KORONA

IMUNOLOG ZLATKO TROBONJAČA rekao da se PLAŠI TRI SITUACIJE, kad je reč o mutacijama korone

Trobonjaca je rekao da je prerano za zaključiti da imunitet stvoren na prethodnu varijantu nije obuhvatio ni mutante.

Objavljeno:

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, rekao je u Dnevniku HTV-a da smatra da je prerano za ublažavanje mera protiv širenja koronavirusa i da se moramo plašiti ponovnog pokretanja školskog sistema.

Trobonjača je rekao da se, što se tiče virusnih mutacija, plaši tri situacije - da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne izazove ozbiljnije bolesti i ne poveća smrtnost i da nove varijante ne izbegavaju imuni odgovor stvoren na prethodnu varijantu. Trobonjaca je rekao da sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dele jednu mutaciju, koja je pokazala da virusu daje prednost u širenju. Postoje dve dodatne mutacije, jednu deli južnoafrička i brazilska varijanta, za koje se smatra da mogu da izbegnu imuni odgovor stvoren na originalnoj, vuhanskoj varijanti virusa.

Trobonjaca je rekao da je prerano za zaključiti da imunitet stvoren na prethodnu varijantu nije obuhvatio ni mutante.

„Mislim da će nas naš imunitet zaštititi barem donekle od ovih mutanata“, rekao je Trobonjaca, dodajući da bi to značilo da će pacijenti koji su ponovo zaraženi mutantom preboleti kraću, blažu bolest ili abortivni oblik bolesti.

Trobonjaca je takođe rekao da je proizvodnja mutiranih vakcina relativno jednostavan proces, jer se tehnologija zasniva na pakovanju virusnog genoma u vektorske vektore.

„Po toj logici, ako se pojavi virusni mutant, tada će taj genetski segment koji kodira virusni mutantni protein biti napravljen od tog virusnog mutanta i spakovan u postojeće nosače“, rekao je.

Prerano je za popuštanje, kaže on Trobonjača se izjasnio protiv ublažavanja mera.

„Mislim da je možda malo prerano da mere počnu da se ublažavaju“, rekao je, dodajući da brojevi još uvek nisu takvi da bi to mogli da dozvole.

"Moramo se plašiti početka školske godine ili ponovnog pokretanja školskog sistema, jer smo videli da se upravo kroz ovaj školski sistem epidemija rasplamsala negde u desetom mesecu. Moramo i dalje biti pažljivo štitio stanovništvo “, rekao je Trobonjača.

Takođe je komentarisao probleme sa dogovorenim isporukama vakcina.

"To je nešto što nas trenutno neizmerno zabrinjava", rekao je Trobonjača, dodajući da bismo u ovom trenutku mogli lako vakcinisati 2 miliona ljudi što se tiče volje ljudi, ali da je problem u dostupnosti vakcina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.