KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON SEDNICE: Postojeće mere ostaju na snazi BAR DO SLEDEĆE NEDELJE (VIDEO)
Obraćaju se javnosti, Foto: Filip Plavčić, Printscreen

REDOVNA KONFERENCIJA

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON SEDNICE: Postojeće mere ostaju na snazi BAR DO SLEDEĆE NEDELJE (VIDEO)

Nije doneta nijedna nova mera

Objavljeno: 15:56h

Konferencija za medije Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa je održana danas s početkom u 15 sati u Palati Srbija.

Ona je održana nakon sednice na kojoj će se raspravljati o novim merama.

Trenutno stanje

U poslednja 24 sata u Republici Srbiji je testirano 10.638 osoba, od kojih je 1709 pozitivno.

Preminulo je još 19 ljudi.

161 pacijent je na respiratorima.

Vakcinacija krenula dobro

- Deluje da je situacija sa tendencijom poboljšanja, ali daleko smo od toga da smo u potpuno kontrolisanoj situaciji, rekao je dr Tiodorović

Svi smo svesni da treba da očuvamo ovu situaciju, pogotovo jer nam je vakcinacija krenula veoma dobro, čak i neočekivano.

Ako bismo vakcinacijom obuhvatili što veći broj ljudi, došli bismo do kolektivnog imuniteta, možda i u naredna dva, tri meseca, dodao je on.

Doktor Srđa Janković očekuje da će sve vakcine koje imaju dokaze o bezbednosti biti registrovane po istim kriterijumima.

- Apsolutna kontraindikacija za vakcinisanje je dokazana alergija na neki sastav vakcine, ili na prethodnu dozu. Sve drugo nisu apsolutne kontraindikacije nego mere opreza - objasnio je dr Janković.

Srđa Janković
foto: Printscreen / Kurir TV

Nema popuštanja mera

- Do daljeg nema još popuštanja mera, pojasnio je imunolog Srđa Janković.

Vakcinacija trudnica

Punktovi za vakcinaciju su tako organizaovani da se može doći do svakog ko je izrazio želju da se vakciniše u Srbiji, rekao je Janković.

- Nijedna od trenutno rapsoloživih vakcina nije trenutno ispitivana na trudnicama i osobe koje su trudne se ne vakcinišu. Bilo je osoba u svetu koje su vakcinisane pa su saznale da su trudne, a nije bilo kontraindikacija", odgovorio je Janković na pitanje da li bi trebalo da se vakcinišu trudnice. Predložio je odlaganje vakcinacije nakon planiranja trudnoće, ali ne predugo, poput godinu dana kako drugi pišu i preporučio. Rekao je da je odlaganje za mnogo kraći period - oko vakcinisanja, do mesec dana, ne više.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.