EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ ZA ESPRESO: Nemamo problem koji imaju Hrvati sa Fajzerovom vakcinom
Nemamo problem koji imaju Hrvati, Foto: Profimedia, Printscreen/ Kurir TV

MASOVNA IMUNIZACIJA

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ ZA ESPRESO: Nemamo problem koji imaju Hrvati sa Fajzerovom vakcinom

Hrvati su danas saopštili da privremeno obustavljaju vakcinisanje prvom dozom vakcina

Objavljeno:

Masovna vakcinacija u Srbiji počela je u utorak, a skoro nijedna zemlja nema toliko vakcina kao Srbija u odnosu na broj stanovnika, izjavio je dr Branislav Tiodorović na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba.

S tim u vezi, pitali smo ga da li se u našoj zemlji poštuje dinamika isporuka vakcina:

Hrvati su danas saopštili da privremeno obustavljaju vakcinisanje prvom dozom vakcina, zbog velikih poteškoća sa nabavkom Fajzerovih i Moderninih vakcina. Takođe, i Poljaci imaju velikih problema sa Fajzerom. Kakva je situacija kod nas, kad je reč o Fajzeru? Poštuje li se dogovorena dinamika isporuka? I kakva je situacija sa isporukama ruskih i kineskih vakcina?

Ja mogu da kažem da ovoga trenutka mi nemamo prisutnu činjenicu da imamo zastoj u bilo kojoj isporuci, da to ide prema onome kako je predviđeno dinamikom isporuke vakcine, nemamo taj problem koji trenutno ima Hrvatska, ali ćemo sigurno biti u situaciji da Fajzerova vakcina koja je u početku prva krenula, da ćemo morati one koji su primili prvu dozu da prvo obezbedimo i drugom dozom.

Znači da ipak svi koji su primili određenu vakcinu treba da prime upravo i drugu dozu te vakcine. To je normalno. Normalno je takođe da obezbedimo veću količinu i to je najavljeno za one koji pokazuju interesovanje specijalno za tu vakcinu. Kao što očekujemo da i sa ruskom vakcinom to dobro krene i sa dobrom količinom, a da ne ponovim da nam Kinezi mogu ispostaviti svakog meseca milion doza. To može mnogo da koristi.

Moram da kažem da, na primer, se to već pojavljuje i u Evropi, da počinju da vode računa o tome i da vode diskusije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.