UGINUO 2. BELOGLAVI SUP ZA GODINU DANA NA TERITORIJI ARILJA: Ptica je poslata na OBDUKCIJU, svi su ostali ZATEČENI!
Tužna vest o beloglavom..., Foto: Profimedia, Printscreen/ Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

tuga

UGINUO 2. BELOGLAVI SUP ZA GODINU DANA NA TERITORIJI ARILJA: Ptica je poslata na OBDUKCIJU, svi su ostali ZATEČENI!

Otišao je još jedan...

Objavljeno:

"Kod Arilja je pronađen mrtav beloglavi sup. Pre nekoliko dana jedan sup je viđen i u okolini Požege. Uzrok smrti biće poznat nakon što se urade stručne analize"....

Strašna vest zadesila je i porazila sve ljubitelje životinja, a posebno ptica, kada je još jedna od retkih vrsta napustila ovaj svet.

Sup
foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Na Fejsbuku je osvanula ova objava:

- Drugi beloglavi sup koji je za godinu dana uginuo na teritoriji opštine Arilje, u selu Virovu. Meštani-Policija-Ekolosko udruženje Rzav, a mi smo dalje obavestili nadležne institucije.

Pticu su preuzeli rendzeri Specijalnog rezervata Uvac, odakle će biti prebačena na Veterinarski fakultet na obdukciju, da bi se utvrdio uzrok uginuća.

Kako je beloglavi sup jedna od najugroženijih grupa ptica koja nema prirodnog neprijatelja, jedini uticaj na njegov opstanak ima upravo čovek. Promena i uništavanje staništa, nedostatak hrane, uznemiravanje, a naročito ubijanje i trovanje korišćenjem otrova za unistenje pasa lutalica i glodara, predstavljaju glavne faktore smanjenja ove populacije. Ovu izuzetno značajnu pticu odlikuje sistem za varenje koji je sposoban da uništava viruse i bakterije, i tako doprinosi sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kao i otpornost na najgore zarazne bolesti, naveli su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kod Arilja pronađen mrtav beloglavi sup. Pre nekoliko dana jedan sup je viđen i u okolini Požege. Uzrok smrti biće poznat nakon što se urade stručne analize.

Posted by Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije on Среда, 20. јануар 2021.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.