PRE PELCOVANJA PRVO KOD ONKOLOGA: Dr Grujičić dala svoj savet, TO BI MOGAO BITI PUCANJ U PRAZNO!
Danica Grujičić, Foto: Printscreen/RTS

POSAVETUJTE SE SA LEKAROM

PRE PELCOVANJA PRVO KOD ONKOLOGA: Dr Grujičić dala svoj savet, TO BI MOGAO BITI PUCANJ U PRAZNO!

Oboleli od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona

Objavljeno: 09:41h

Oboleli od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona i to bilo kojom od pristiglih vakcina, dok bi oni koji su još pod terapijom trebalo da sečakaju i da "zavrnu rkav" tek kada im to preporuči njihov onkolog.

Uz ovaj generalni savet onkološkim pacijentima, profesor dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, za "Novosti", kaže da još nijedno udruženje onkologa nije izdalo zvanične preporuke za imunizaciju obolelih od karcinoma, ali da, recimo, Englezi, vakcinu daju svima.

- Za svakog obolelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna - objašnjava prof. Grujičić. - Generalno, oboleli u fazi lečenja, u dogovoru sa svojim onkologom vakcinu mogu da prime u pauzi između dva ciklusa hemoterapije, ili posle radioterapije.

Ako je neko na hemoterapiji, on je, kako objašnjava profesorka Grujičić, imunokompromitovan, odnosno njegov imunitet je oslabljen:

- Ako takvom pacijentu date vakcinu protiv kovida 19, on ne može da razvije antitela, to je "pucanj u prazno" - kaže profesorka Grujučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.