Baka Jelena kao devojčica: Planinari u 97-oj godini, i tako unazad već 6 decenija! (VIDEO)
Foto: Prinstcreen/Youtube/B92

svaka čast

Baka Jelena kao devojčica: Planinari u 97-oj godini, i tako unazad već 6 decenija! (VIDEO)

Učiteljica u penziji i članica Planinarskog društva “Železničar” Jelena Minardi (97) iz Niša nedavno je učestvovala u tradicionalnom usponu planinara na vrh Crnook kraj Bosilegrada
Objavljeno:

Ona planira da krajem septembra učestvuje u pohodu na Oštru čuku pored Sokobanje.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Minardijeva ima 97 godina, a planinarenjem se bavi šest decenija tokom kojih je učestovala u više stotina planinarskih akcija – osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ, pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

- Zavoljela sam planinarenje radeći u školi sa izviđačima. Osvežim se kada idem na planinu. Na otvorenom se čovek oseća divno, život mu se produžava, svaki pohod produžava život za godinu dana - kaže ona.

Iako ne baš najboljeg zdravlja, Jelena Minardi koristi svaku priliku da sa sinom Slobodanom (69), fizijatrom u penziji, ode na neku od planina na jugu Srbije.

Ne udaj se, ne rađaj decu fukari! Priča ove bake oduševila je sve!

- Posebno volim Radan planinu, to je jedna tako živa planina i ta voda koja žubori pored vodenica tako očarava i osvežava - rekla je Minordijeva.

Da bi bila u dobroj kondiciji, ona svakodnevno šeta najmanje jedan sat i poručuje svima da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečan život.

- Mladi treba da se priključe planinarima umesto što sede u kafićima. Družili bi se sa vršnjacima, a uz to bi se i rekreirali i odmarali mozak od svakodnevnih briga i problema - naglasila je Jelena Minardi.

Ona ističe da će učestvovati u planinarskim akcijama sve “dok je noge nose”, mada, dodaje, to više nije tako jednostavno.

Nekada su, prema njenim rečima, planinari imali velike popuste za vožnju železnicom i autobusima tako da su mogli da putuju svuda po svetu gde god bi poželeli.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.