U LEDENOM CRNOM RZAVU DO ČASNOG KRSTA ZAPLIVALO OKO 60 MEŠTANA: Nakon hladne vode ZAGREJALI SU IH TRUBAČI!
Za sve učesnike obezbeđena je kuvana rakija i hrana a promrzle plivače pored toplog napitka dodatno su zagrejali trubači, Foto: RINA

POŠTUJU TRADICIJU

U LEDENOM CRNOM RZAVU DO ČASNOG KRSTA ZAPLIVALO OKO 60 MEŠTANA: Nakon hladne vode ZAGREJALI SU IH TRUBAČI!

Da zapliva za Časni krst odlučilo se oko šezedesetak plivača, a najmlađi učesnik imao je svega osam godina

Objavljeno:

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika simbolično je obeležen u zlatiborskom selu Vodice na reci Crni Rzav. Кako je temperatura prethodnih dana bila izuzetno niska, meštani su u zaleđenoj vodi napravili mini jezerce i zaplivali do Časnog krsta.

"Voda jeste hladna, ali nam je toplo oko srca, jer se trudimo da poštujemo našu veru i ispoštujemo običaje. Svi koji su danas zaplivali u Crnom Rzavu su pobednici", rekao je jedan od učesnika.

Da zapliva za Časni krst odlučilo se oko šezedesetak plivača, a najmlađi učesnik imao je svega osam godina.

Za sve učesnike obezbeđena je kuvana rakija i hrana a promrzle plivače pored toplog napitka dodatno su zagrejali trubači.

Plivanje za časni krst
foto: RINA

U Priboju se plivalo u Limu, gde je u konkurenciji 33 plivača do Časnog krsta prvi stigao Marko Кaradžić. Inače, reka Lim je bila izuzetno hladna a vodostaj je bio jako visok što je pravilo nedaće hrabrim Pribojcima, od kojih je najmlađi učesnik imao 18 godina.

„Ovo je dokaz da smo mi, naša tradicija i naša vera, jači i od pandemije”, rekao je pobednik šeste manifestacije plivanja za Časni krst u Priboju.

Plivanje za časni krst
foto: RINA

Bogojavljensko plivanje na Zlatarskom jezeru otkazano je zbog korone, a ove godine nije se plivalo za časni krst ni Prijepolju.

Zbog epidemiološke situcije plivanje za Časni krst otkazano je i u Čačku, a sveštensvo je rano jutros osveštalo reku Zapadnu Moravu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.