BUDITE OPREZNI AKO KUPUJETE STVARI PREKO INTERNETA: Objavljena je CRNA LISTA za Srbiju, na njoj je 97 TRGOVACA!
Osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi, predstavlja upravo nepostojanje navedenih podataka na profilima, a uzimajući u obzir činjenicu da se putem njih uredno primaju porudžbine potrošača i očigledno obavlja prodaja robe, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

BUDITE OPREZNI AKO KUPUJETE STVARI PREKO INTERNETA: Objavljena je CRNA LISTA za Srbiju, na njoj je 97 TRGOVACA!

Nazivi 97 stranica na Instagramu ušli u spisak Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine

Objavljeno:

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) objavilo je “crnu listu” od 97 internet trgovaca koji se reklamiraju na Instagramu.

Kako je navedeno u saopštenju, UZPV nastavlja sa akcijom evidentiranja trgovaca, za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

Ovoga puta, fokus je na profilima na društvenoj mreži Instagram, među kojima ima najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, kao i parfemima.

Trgovac koji svoju prodaju vrši putem interneta u obavezi je da na vidnom i dostupnom mestu, u skladu sa Zakona o elektronskoj trgovini, naznači: poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični broj (MB), poreski identifikacioni broj (PIB), detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove.

Osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi, predstavlja upravo nepostojanje navedenih podataka na profilima, a uzimajući u obzir činjenicu da se putem njih uredno primaju porudžbine potrošača i očigledno obavlja prodaja robe.

Broj potrošača koji se javljaju potrošačkim organizacijama (UZPV i NOPS), a u vezi sa kupovinom putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca, svakodnevno raste.

Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive (ne važe) i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak.

UZPV napominju da lista nije konačna, da ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca “na crno”, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Pozivaju se svi potrošači da tom udruženjud dostave nazive trgovaca za koje sumnjaju da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, a posluju putem društvenih mreža.

Takođe se pozivaju svi trgovci da svoje poslovanje hitno usklade sa odredbama navedenog zakona i da o tome dostave dokaze.

U oba slučaja, biće izvršeno ažuriranje crne liste, poručilo je UZPV.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.