OČEKUJEMO DA SINOFARM VAKCINE SUTRA BUDU SPREMNE ZA UPOTREBU: Zelić potvrdio, SATI SU U PITANJU!
Trenutno je 9 vakcina u svetu reistrovano, a samo dve zemlje osim nas imaju tri vakcine, to su Argentina i Velika Britanija. Srbija ima prednost što su te vakcine sa tri različite teritorije, Foto: Printskrin/Prva TV

najavljeno

OČEKUJEMO DA SINOFARM VAKCINE SUTRA BUDU SPREMNE ZA UPOTREBU: Zelić potvrdio, SATI SU U PITANJU!

Milion doza vakcine protiv korone stiglo je u Srbiju. Agencija za lekove je pri kraju postupka za Sinofarm, sati su u pitanju, a uporedo se završavaju i postupci za ostale vakcine da bi građanima bile dostupne u što većem broju, otkriva Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva za TV Prva

Objavljeno: 16:21h

"Žurimo da završimo posao što pre, ali se trudimo da ispoštujemo tri ključna parametra - kvalitet, efikasnost i bezbednost. Namam se da da će "Sinovak" sutra biti spremna za upotrebu", kaže Zelić.

Trenutno je 9 vakcina u svetu reistrovano, a samo dve zemlje osim nas imaju tri vakcine, to su Argentina i Velika Britanija. Srbija ima prednost što su te vakcine sa tri različite teritorije.

"Kontraindikacije su ispitane i kod Sinofarma kao i kod prethodno dve registrovane vakcine. Pacijenti koji imaju i teška oboljenja mogu da ih primaju, osim trudnica na kojima nisu ispitane i kod onih koji imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine. Čak ni alergija na penicilin nije kontraindikacija ako neko nema alergiju na druge lekove i antibiotike. Najniža granica da neko dobije vakcinu je 16 godina kod Fajzerove vakcine, kod Sinofarma i Sputnjika V 18 godina".

Od petka, kada je bilo svega 12 neželjenih reakcija, se brojno stanje nije promenilo i to je, kako smatra, očekivano. Bile su sistemskog tipa, ali i lokalne. Takođe, iako se u početku savetovalo ženama da ne planiraju potomstvo ako žele da prime vakcinu, situacija se, dodaje Zelić, promenila.

"Apsolutno nema nikakvih efekata na plodnost ni kod jedne od ovih vakcina. Nema nikakvih dokaza ni jednog jedinog slučaja do sada koji je pokazao bilo kakve efekte na bebe i plodnost".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/TV Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.