SUTRA ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Biće reči i o popuštanju mera, pred strukom VAŽNE ODLUKE!
Krizni štab, ilustracija, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

nAJAVLJENO

SUTRA ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Biće reči i o popuštanju mera, pred strukom VAŽNE ODLUKE!

Pored pada broja novozaraženih u proteklih nekoliko dana, nedavno su države Zapadnog Balkana međusobno ukinule i obavezan negativan PCR test na graničnim prelazima

Objavljeno:

Nova sednica Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 zakazana je za sutra u 9 sati. Pored analize trenutne epimideološke situacije u našoj zemlji pred strukom se na stolu očekuju još neke aktuelne teme, a glavno pitanje je da li nas čeka popuštanje mera.

Pored pada broja novozaraženih u proteklih nekoliko dana, nedavno su države Zapadnog Balkana međusobno ukinule i obavezan negativan PCR test na graničnim prelazima.

Tim povodom očekuje se da će članovi Kriznog štaba raspravljati i o mogućnosti ukidanju negativnog PCR testa za sve za ulazak u Srbiju.

Pored toga, moguće je i razmatranje produženja radnog vremena ugostiteljskih i trgovinskih objekata, koji rade do 20 sati, odnosno prehrambene radnje do 21 sat.

Struka saglasna

Da treba još uvek da budemo oprezni i poštujemo mere članovi Kriznog štaba apeluju na to gotovo svakodnevno.

Imunolog dr Srđa Janković rekao je danas da je cilj predstojeće sednice najpre da se analizira situacija, pa će se tek onda videti da li je potrebno nešto da se menja.

Dodao je i da struka neće zagovarati popuštane mera jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa.

Kako je rekao, uvek se pred sednicu Kriznog štaba spekuliše da li će neka mera biti promenjena, ali o tome je teško govoriti pre nego što se analizira situacija.

- Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena - poručio je Janković.

Ništa od popuštanja mera do kraja januara?

Jasan je bio i epidemiolog dr Predrag Kon koji je nedavno rekao treba sačekati kako će se epidemiološka situacija odvijati nakon početka školske godine i Svetog Jovana.

Kon kaže da zbog toga trenutne mere moraju ostati na snazi, jer bi, ističe, svako popuštanje mera značilo nagli skok broja zaraženih.

- Mi već imamo vrlo relaksirane mere. Verovatno će u kriznom štabu biti borba da se nekim objektima produži radno vreme za neki sat, ali o tome će biti reči u narednom periodu. Mislim da tokom januara nema ni govora o tome - naglašava Kon i dodaje da na važeće mere nisu stavljeni rokovi, a da "nema ni teoretske osnove da se nešto toliko promeni u drugoj polovini januara da bi došlo do popuštanja mera".

Podsećamo, u Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 7.730 građana od kojih je 1.317 pozitivno, dok je nažalostr preminulo 20 osoba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.