Dr Janković: BEZ MASKI SE NE MOŽE, NEMA OPUŠTANJA BAREM DO LETA! Crna prognoza je upravo saopštena!
Radmilo Janković, Foto: RTS/SCREENSHOT

crna prognoza

Dr Janković: BEZ MASKI SE NE MOŽE, NEMA OPUŠTANJA BAREM DO LETA! Crna prognoza je upravo saopštena!

Govoreći o zaražavanju lekara, on je ukazao da se više od polovine njih zarazilo van bolnica, u svojim porodičnom i društvenom okruženju.

Objavljeno:

Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra u Nišu i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, upozorava da ne smemo da se opuštamo povodom pada broja zaraženih od korona virusa i početka vakcinacije, već da treba da budemo oprezni, bez obzira na velika nadanja.

"Imunizacija je stvar koje nekako najviše ohrabruje u svemu ovome, ali ne možemo očekivati da će nam životi biti isti barem do leta", rekao je Janković za "Blic".

Upozorava da sada ne smemo ni da pomislimo da imamo kolektivni imunitet, jer ima mnogo primera da se ljudi zaražavaju i po drugi put.

"Bez maski nećemo moći dok ne budemo sigurni da imamo neku vrstu kolektivnog imuniteta", rekao je doktor.

Govoreći o zaražavanju lekara, on je ukazao da se više od polovine njih zarazilo van bolnica, u svojim porodičnom i društvenom okruženju.

"Sa moje klinike koja je podnela najveći teret u KC, 34 lekara su zaražena, od toga tri po drugi put - jednom u martu, jednom sada", precizirao je Janković.

Upitan da li je ova velika kriza ojačala naš zdravstveni sistem, Janković je odgovorio da on jeste jači "za jedno neprevaziđeno iskustvo", kao i da se pokazao jako fleksibilnim i izdržljivim.

"Vrlo brzo se adaptirao na priliv velikog broja pacijenata. Imali smo dnevno blizu 500 pacijenata u čitavoj Srbiji. Ova epidemija nam je pokazala da je u budućnosti potrebno više kreveta u intenzivnim negama", naveo je Janković.

Nije isključio mogućnost da se ovakva jedna masovna pojava ponovi u svetu.

Zbog toga smatra da Srbiji trebaju bolnice kao što su u Batajnici i Kruševcu, sa velikom brojem kreveta intenzivne nege.

Epidemija kovida 19 ukazala je i na nedostatak anesteziologa u Srbiji, kao i svuda u Evropi - jedinih lekara koji su sertifikovani da se bave mehaničkom ventilacijom i intenzivnim lečenjem, napomenuo je doktor.

I treća stvar koja je naučena, to je kako kaže, preventiva na koju smo zaboravili dok se ovo nije desilo.

"Borbu protiv kovida 19 ne mogu dobiti ni anesteziolozi ni sestre u jedinicama intenzivne nege, jer je to kraj te borbe. Bitka se dobija preventivom. Lekcija koju smo naučili jeste da nikada više ne smemo da se suočimo sa 9.000 zaraženih dnevno i nikada više sebe ne smemo da dovedemo u situaciju da imamo 10.000 hospitalizovanih s teškom kliničkom slikom", istakao je Janković.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.