DANAS POČINJE VELIKO TAKMIČENJE VIKIPEDIJE: Evo ko sve ima pravo da učestvuje i dokle sve traje!
Ilustracija, Foto: Printscreen

rođendan!

DANAS POČINJE VELIKO TAKMIČENJE VIKIPEDIJE: Evo ko sve ima pravo da učestvuje i dokle sve traje!

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u mnogim zemljama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku, 15. januara

Objavljeno: 07:26h

Udruženje Vikimedija Srbije iz Beograda učestvuje u takmičenju dodavanja referenci na Vikipediji na srpskom jeziku "#1Lib1Ref" (jedan bibliotekar, jedna referenca), koje počinje danas, na dan proslave 20. rođendana Vikipedije, i trajaće do 5. februara.

Takmičenje će se odvijati u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković", Bibliotekom grada Beograda i Vikimedijinom Zajednicom Republike Srpske, a osim bibliotekara, moći će da se priključe svi zainteresovani pojedinci.

Kampanja je globalnog karaktera i sprovodi se u mnogim zemljama širom sveta u sklopu proslave rođendana Vikipedije na engleskom jeziku, 15. januara.

Cilj kampanje je motivisanje bibliotekara i svih zainteresovanih pojedinaca u davanju svog doprinosa najvećoj enciklopediji u ljudskoj istoriji, unošenjem referenci i izvora, a mnoge lokalne biblioteke širom sveta se priključuju ovoj akciji.

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Zadužbinom Vikimedija i Vikimedijom Poljske uvela novine u kampanju ove godine i prvi put se kampanja dodavanja referenci organizuje u vidu takmičenja za zemlje Srednje i Istočne Evrope.

Kako navode iz direkcije Vikimedije Srbije, već nekoliko godina su domaći urednici u vrhu aktivnosti - u prošloj godini učesnici kampanje su ostvarili sjajne rezultate i zauzeli drugo mesto na globalnom nivou sa čak 4.052 unete reference, a ispred Vikipedije na srpskom jeziku je bila samo Vikipedija na hebrejskom.

Čak pet urednika Vikipedije na srpskom jeziku plasiralo se u 10 najboljih urednika ove globalne kampanje uređivanja referenci.

Tokom 2019. godine srpski učesnici su ostvarili treće mesto, a ispred njih su se našli samo urednici Vikipedija na engleskom i francuskom jeziku.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadraja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju.

Udruženje je registrovano u Srbiji i deluje kao jedini zvanični ogranak Vikimedije u Srbiji.

Proslava 20 godina svetske Vikipedije biće održana danas preko Zum platforme Vikimedije Srbije od 18.30, a onda od 20 časova se odmah nastavlja globalna onlajn proslava sa američkim i ostalim kolegama iz celog sveta.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.