NEKIM LJUDIMA VAKCINA NEĆE POMOĆI: Dr Janković objasnio - oni koju su već preležali KORONU trebaju da obrate pažnju
Srđa Janković, Foto: Tanjug

UPOZORENJE DOKTORA

NEKIM LJUDIMA VAKCINA NEĆE POMOĆI: Dr Janković objasnio - oni koju su već preležali KORONU trebaju da obrate pažnju

Prirodna antitela, nastala nakon preležane bolesti, mogu da nestanu već nekoliko meseci nakon izlečenja, dok cepivo štiti mnogo duže

Objavljeno:

Vakcinu protiv koronavirusa treba da prime i oni koji su već preležali ovu opasnu zarazu, savetuje epidemiolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Prirodna antitela, nastala nakon preležane bolesti, mogu da nestanu već nekoliko meseci nakon izlečenja, dok cepivo štiti mnogo duže. Janković kaže da će vakcina obezbediti imunitet koji će nas štititi bar dve godine.

- I oni koji su već preležali koronu treba da se vakcinišu jer postoji mogućnost da se ponovo zaraze. Poželjno je da prođu bar dva do tri meseca od ozdravljenja da bi vakcina bila delotvorna. U suprotnom postoji mogućnost da bi vakcina od strane imunog sistema bila tretirana kao deo infekcije. Ta vakcina onda neće pomoći, ali ni odmoći - objasnio je on i dodao:

- Oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor. Osoba će se razboleti od korone jer nije dovoljno zaštićena. Vakcina se prima u dve doze, a razmak između njih mora biti minimum tri nedelje, jer je važno da organizam dva puta primi informaciju o tom antigenu. Ne znamo pouzdano koliko će trajati zaštita. Prema prvim analizama, bićemo zaštićeni više meseci, ako ne i godina. Minimum je šest meseci. Očekujem da će zaštita od virusa trajati i mnogo duže od toga, najmanje dve godine.

Naš priznati epidemiolog Radmilo Petrović objasnio je da ne postoji razlika između antitela nastalih prirodnim putem i onih koje dobijemo imunizacijom.

- Vakcina pruža zaštitu identičnu onoj koju imamo nakon što se izborimo sa kovidom-19. Antitela se kod nekih osoba javljaju u većoj meri, a kod drugih u manjoj. Objašnjenje za to je prosto - svi su ljudi različiti, pa je i svaki organizam drugačiji.

Ipak, koliko ćemo dugo biti zaštićeni, ima veze i sa tim koliko smo ozbiljnu kličku sliku imali. Oni koji preleže teže forme bolesti uglavnom imaju i više antitela, zato što su duže bili pod uticajem virusa - napominje naš sagovornik i dodaje:

- Svakako da svi treba da se vakcinišemo, pa i oni koji su već preležali koronu. Najbolje bi bilo da pre pelcovanja uradimo test na antitela, pa ako ih nemamo, pravo je vreme za imunizaciju. Čak i ako su antitela i dalje prisutna u organizmu, ništa neće škoditi i da primimo vakcinu, smatra Petrović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.