OTKRIVENO JOŠ JEDNO MESTO U SRBIJI GDE SE MOGU NAĆI TARTUFI: Za ovu lokaciju niko do sada nije znao!
Za ovu lokaciju niko do sada nije znao, Foto: Printscreen youtube, Rts Sasvim prirodno

TARTUFI

OTKRIVENO JOŠ JEDNO MESTO U SRBIJI GDE SE MOGU NAĆI TARTUFI: Za ovu lokaciju niko do sada nije znao!

Crnog vrha nema na spisku mesta u Srbiji na kojima ima tartufa ali jedan lovac ih nalazi

Objavljeno: 14.01.2021. 18:05h
  • 1

Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.

- Crnog vrha nema na spisku mesta u Srbiji na kojima ima tartufa, a ja ih nalazim već treću godinu - kaže jedan "lovac" na tartufe iz okoline Jagodine.

Najviše nalazi crne tartufe, čija je cena od 50 do 150 evra za kilogram i kaže da su veoma dobrog kvalieta, kao i da ima ljude kojima gljive isporučuje, a dalje ga, kaže, ne zanima šta se sa njima događa i koliko ko na njima zarađuje.

Tartufi
foto: Printscreen Youtube / RTS Sasvim prirodno - Zvanični kanal

- I u ovom slučaju važan faktor je sreća. Nekada za dan nađem kilogram i više, a nekada za pet dana ni 100 grama - ispričao je i otkrio mesta na kojima ih najviše nalazi: "To su cerici (mesta gde rastu cerovi), ali sam ih nalazio u tamo gde rastu hrastovi i topole i pored planinskih potoka".

U Srbiji se je posao isplativ biznis, a prethodnih nedelja opet je vinut kao glavna tema među sakupljačima, a i šire.

Sve više je tragača za skupocenim tartufima, a zbog nedostatka regulativa koje uređuju ovaj posao, sve se obavlja u sivoj zoni, zbog čega dolazi do sukoba među tartufarima.

Poslednjem takvom smo svedočili kada su dva brata izgubila život jer su navodno ušla u teritoriju druga dva brata tartufara i napali ih. Kako tvrde iskusni tartufari, ovaj posao obično se obavlja u tajnosti, što zbog isplativosti jer veliki komadi tartufa mogu da koštaju u po nekoliko (desetina) hiljada evra, što zbog skrivanja lokacija, jer svako može na svakom mestu da traži tartufe.

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media