TAKO TREBA! Prva medicinska sestra u Srbiji dobija svoje počivalište u Aleji zaslužnih građana
Milena Tijanić, Foto: Printscreen/TV Studio B

NEIZMERNA TUGA

TAKO TREBA! Prva medicinska sestra u Srbiji dobija svoje počivalište u Aleji zaslužnih građana

Urna profesorke Milene Tijanić biće položena 14. januara u 10 h, na Novom groblju u Beogradu

Objavljeno: 12.01.2021. 23:37h
  • 1

- Imali smo potrebu da joj se na neki način odužimo za sve što je učinila za društvenu afirmaciju sestrinske profesije i kažemo jedno veliko hvala - navodi Udruženje medicinskih sestara i tehničara KCS "Sestrinstvo".

Urna profesorke Milene Tijanić biće položena 14. januara u 10 h, na Novom groblju u Beogradu. Milena Tijanić biće prva medicinska sestra čija će urna biti položena u Aleji zaslužnih građana.

- Kada nas je napustila 2. decembra 2020. godine uz neizmernu tugu i žal, nemoćni usled pandemije koja nas je zadesila, te nemogućnosti da prisustvujemo kremaciji, organizujemo komemorativni skup i ispratimo je 4. decembra 2020. godine kako zaslužuje, imali smo potrebu da joj se na neki način odužimo za sve što je učinila za društvenu afirmaciju sestrinske profesije i kažemo jedno veliko hvala - navodi Udruženje medicinskih sestara i tehničara KCS "Sestrinstvo".

Ustremljeni ka jednom cilju, 12 strukovnih udruženja, Komora medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije i odsek Visoke zdravstvene škole, Akademije strukovnih studija Beograd, učinilo je, da urna, kako se navodi, heroine Milene Tijanić, nađe svoje mesto na zidu rozarijuma sa ostalim zaslužnim građanima zemlje Srbije.

- I ma koliko žalili zbog nenadoknadivog gubitka za sestrinstvo Srbije, ma koliko za sve nas bio bolan odlazak profesorke Milene Tijanić, iznedrena odluka o njenom večnom počivalištu donela nam je ohrabenje i nadu da zajedničkim snaga, udruženi i jedinstveni, možemo ostvariti davno zacrtane ciljeve, kojima stremimo.

U korist struke i časne profesije kojoj pripadamo kao najbrojniji deo našeg zdravstvenog sistema, koji je i u vreme pandemije pokazao svoju hrabrost i požrtvovanost - navodi udruženje.

Mnoge nas je obogatila, usmerila, naučila...

Potresnim rečima se od preminule koleginice oprostila Milijana Matijević. Tekst je objavljen na strani Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara RS.

- Odlepršala je među anđele naša Milena. Kao pahuljica od bele metohijske čipke, čvrsta kao gorski kristal i dragulj, sija u nekom drugom prostoru. Naš je činila boljim godinama. Mnoge od nas je osvestila, obogatila, usmerila, naučila, gurnula neki dinar u džep, vodila u bioskop, pozorište ili na izložbu, preuredila haljinu za važan trenutak, negovala u bolesti, darivala narukvicu od cveća, napisala sugestije za rad, predgovor za knjigu, dala savet za obične svakodnevne muke i nesuglasice.…

Darivala je ljubav bez rezerve

Rođena je 1933. godine u Jagodi, pored Peći, podno Prokletija, na obalama Bistrice, u uglednoj porodici sa desetoro dece. Razlika između nje i najmlađeg brata bila je 16 godina. Brinula je se svima, ponašala se kao majka. Njene skuti su neupadljivo i brižljivo okupljale porodicu.

- A imala je ljubavi za sve u porodici i za ljude koje je sretala na svom životnom putu. Darivala je ljubav bez rezerve i nesebično uz neponovljivi osmeh, nosila je to kao oreol - navodi koleginica o Mileni Tijanić.

(Espreso.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media