JUG U VANREDNOM STANJU, VODA DIVLJA: Evakuisano 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni
Poplavljena brojna domaćinstva i oranice, Foto: RINA

ELEMENTARNE NEPOGODE

JUG U VANREDNOM STANJU, VODA DIVLJA: Evakuisano 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će na Limu vodostaji biti u porastu u naredna 24 časa

Objavljeno:

Zbog obilnih kiša koje su proteklih dana padale na jugu Srbije, poplavljena su brojna domaćinstva i oranice, a vanredna situacija je proglašena u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu.

Poplave su pogodile i Kosovo i Metohiju, a Kancelarija Vlade Srbije za KiM poslala je pomoć porodicama pogođenim tom nepogodom. Najpogođenijim naseljima upućene su i raspoređene crpne pumpe, a u pojedina domaćinstva i mašine za isušivanje prostorija, tri pumpe velikog kapaciteta na putu su ka Prilužju, gde se sinoć izlila reka Sitnica i došla do stambenih zgrada.

Paketi hrane obezbeđeni su uz pomoć predstavnika opština i privremenih organa u srpskim sredinama, navodi se u saopštenju.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da će na Limu vodostaji biti u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na gornjem toku Južne Morave i Nišave vodostaji će biti u porastu u naredna 24 časa sa dostizanjem i prevazilaženjem redovne odbrane od poplava kod Niša, Aleksinca i Mojsinja.

Na hidrološkoj stanici Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta u naredna 24 časa.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama Južna Morava-Vranje i Nišava-Niš, saopšteno je iz JVP "Srbijavode".

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici Nišava- Niš, Dimitrovgrad i na Vodnoj jedinici Ibar-Kraljevo, Novi Pazar, sektor M.12.

Vanredno i u Vranju: Južna Morava poplavila sela, probijen nasip

Na delu teritorije Vranja i gradske opštine Vranjska Banja danas je proglašena vanredna situacija u cilju saniranja šteta nastalih usled poplava. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da se uvođenje vanredne situacije odnosi pre svega na katastarske opštine koje su u slivu Južne Morave i Veternice.

Kaže da je tokom noći probijen nasip kod naselja Zlatokop, odnosno prema Zlatokopačkom polju, gde se izlila Južna Morava i poplavila čitavo područje.

- Tokom noći naše ekipe su bile sve vreme na terenu. Imali smo pozive sugrađana, izvlačila se voda iz jednog privrednog subjekta, a zbog velikog porasta vode na Južnoj Moravi došlo je do prelivanja preko mosta koji vodi ka selu Ćukovac - kaže Milenković.

On je naveo da da je izdat nalog Zavodu za javno zdravlje da nakon povlačenja vode izvrši dezinfekciju tog područja i poplavljenih kuća u selu Ribince, Zlatokop i Kupinice, kao i u pojedinim kućama u gradu.

- Sve službe, javna preduzeća dežuraju sve vreme, tako da prate situaciju tokom celog dana i noći. Formirana je i komisija koja će se baviti procenom štete, a sugrađani treba da se jave Službi za vanredne situacije grada Vranja i da prijave štetu - rekao je Milenković.

Poplavljen veliki deo zemljišta uz Južnu Moravu, voda sad opada

Poplave koje su se dešavale u poslednja 24 sata izazvale su poplavu velikog dela zemljišta uz Južnu Moravu skoro celim tokom, počev od Niša pa uzvodno do Binačke Morave, rekla je danas rukovodilac sektora za odbranu od poplava u Vranju Ljerka Nikić Tanjugu.

Trenutno je međutim voda počela da opada vode na vodotocima drugog reda - na Binačkoj Moravi i Moravici, rekama koje prave Južnu Moravu.

- Za nas iz slivnog toka je bitno da su na Kosovu prestale padavine i da se voda polako povlači. Za nekih 12 sati će se to odraziti na našoj teritoriji - precizirala je Nikić.

Ona je napomenula da ukoliko se ne promene vremenski uslovi, pu skladu sa prognozom, treba očekivati mirniji period i povlačenje vode u osnovna korita.

Prošle noći kako je ukazala, između 1 i 5 sati ujutru bio probijen nasip uz Južnu Moravu, od deonice Zlatokopačkog mosta pa uzvodno.

- To je jedina šteta koju imamo. Stanovištvo je zastićeno. Mi smo punili džakove i pomagali ljudmana nekoliko lokacija - rekla je Nikić.

Problem sa vodom i poplavama tog područja, ona vidi u tome što se godinama ne ulaže dovoljno vodotokove, ali i zbog nemara ljudi.

- Ljudi bacaju svaku vrstu smeća u reku, od šuški i flaša, do svinjih koža, što je izazvalo stvaranje veštačkih brana i određene uspone kojih inače ne bi bilo na samom sektoru - naglasila je ona.

Podsetila je je da preduzeće "Srbija vode" juče u 7 sati ujutru proglasilo vanrednu situaciju na celom sektoru N11, počev od Vladičnog hana do Zlatokopa.

Proglašena redovna odbrana od poplava na slivu Ibra

Rukovodilac sektora JVP "Srbijavode" u Kraljevu Miloš Batalo, kaže da je to preduzeće sinoć proglasilo redovnu odbrane od poplava na slivu Ibra, zbog padavina u prethodna dva dana, koje su naročito pogodile prostor Kosova i Metohije, piše Tanjug.

Batalo je za TV Pink rekao da je odluka doneta zbog prevazilaženja kvote redovne odbrane od poplava na izveštajnoj stanici Raška, zbog tendencije blagog porasta i zasićenja tla, s obzirom na meteorološku situaciju.

To, kako je objasnio, podrazumeva angažovanje i preduzimanje mera - radova, angažovanje ljudstva i mehanizacije preventivno da se prati šta se događa sa velikim vodama.

- U ovom trenutku ne očekujemo da nešto značajnije može da se dogodi u slivu Ibra, s obzirom na to da je prema podacima izveštajne stanice Raška Ibar u blagoj stagnaciji i očekujemo da će do kraja dana biti u blagom opadanju - rekao je Batalo.

Sve službe JVP "Srbijavode" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća na čelu sa direktorom Goranom Puzovićem, su na terenu, prate situaciju kako bi preduzeli sve pripremne radnje i mere u cilju sprečavanja plavljenja područja.

U Nišu, Pirotu, Dimitrovgradu i Vranju su održani Krizni štabovi, gde su utvrđene hitne sanacione i preventivne mere koje se preduzimaju u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama, navodi se u saopštenju.

Naime, poplavni talas iz Bugarske i sa Kosova i Metohije preti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije.

- Pošto se poplavni talas polako pomera prema Pirotu, mi sada idemo tamo da pratimo situaciju. Ne očekujemo velike probleme ni u Nišu, ni u Pirotu, jer su oba ova grada zaštićena na pravi način. U Vranju gde je zabeležen porast nivoa reke Morave su, takođe, naše ekipe koje prate situaciju kako bi utvrdili šta je to što moramo noćas i ujutru da uradimo kako bi nam građani bili bezbedni - istakao je direktor JVP "Srbijavode" Puzović.

U Pirotu su zbog obilnih padavina prigradska i seoska naselja poplavljena, voda se sada povlači, ali najviše štete pričinjeno je u naseljima Rogoz, Kavak, selima Temska, Rudinje...

Zamenik gradonačelnika tog grada Miloš Colić kaže da se situacija polako vraća u normalu i da nadležne službe utvrđuju štete na javnim objektima, kao i na putevima, mostovima, te da Grad Pirot pomaže ugroženima...

Nišava se povlači, kao i njene pritoke, navodi Colić i dodaje da su angažovane pumpe za ispumpavanje voda iz podrumskih prostorija.

On kaže i da je vodosnabdevanje uredno na svim lokacijama u Pirotu i da je zamućene vode rekordno, ali da se fabrika za prečišćavanje pokazala kao izuzetno značajna i korisna u ovom trenutku.

Bez struje su samo oni koji su smatrali da postoji rizik od strujnog udara, nakon što je u objekte ušla voda, te distribucija struje, ističe, ni u jednom trenutku nije bila upitna.

Vanredno u Beloj Palanci; poplavljena sela, oštećene kuće

U Beloj Palanci od jutros je na snazi vanredna situacija, jer je vodostaj Nišave sa sinoćnjih 1,6 metara dostigao tri metra, što je dovelo do velikih izlivanja, izjavio je predsednik opštine Goran Miljković.

Poplave su najviše problema donele naseljima Dolac i Crvena Reka, kao i romskom naselju Murica.

Miljković je rekao i da su Romi iz Murice smešteni u kolektivni centar za migrante u Divljani, nedaleko od Bele Palanke i da je njima u poplavama oštećeno oko 50 kuća.

Dodaje da je oštećeno i 12 kuća u naselju Dolac, kao i jedan most, gde je voda došla gotovo do nivoa mosta.

Sneg do 15. januara

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je da će sneg na području Srbije povremeno padati sve do 15. januara.

Danas će biti slabog snega u vidu provejavanja, sutra će snega biti pretežno na jugozapadu Srbije i u oblasti Homolja, u četvrtak će sneg padati u većini krajeva uz povećanje visine snežnog pokrivača, a u petak u brdsko-planinskim predelima.

Od 16. do 20. januara biće uglavnom suvo, ali veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom u većini mesta ispod 0 C, odnosno sa ledenim danima, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.

Prijepolje: Sneg i preko 80 cm, ali bez većih problema

U opštini Prijepolje visina snežnog pokrivača u pojedinim mestima je i preko 80 centimetara, ali većih problema za sada nema, izjavio je danas predsednik te opštine Vladimir Babić.

On je za Tanjug naveo da je sinoć do ponoći na nekim teritorijama napadalo više od 80 centimetara snega, ali da je to uobičajeno za Prijepolje, pogotovo na nadmorskim visinama oko 1.200 metara.

- To za ljude iz Beograda izgleda strašno, ali stanovnici opštine Prijepolje se pripreme za takve, teške periode - rekao je Babić.

Dimitrovgrad: Situacija se smiruje, saniraju se posledice

U Opštini Dimitrovgrad, gde je proglašena vanredna odbrana od poplava na reci Nišavi, situacija se smiruje i radi se na saniranju posledica, kaže rukovodilac sektora JVP ''Srbijavode'' Jovan Basta.

On je za TV Pink rekao da je situacija u toj Dimitrovgradu bolja nego juče i da su padavine stale u večernjim satima, piše Tanjug.

- Na najkritičnijem mestu u Dimitrovgradu, na Nišavi, delimično je oštećena trasa kanalizacije. Sada radimo da učvrstimo tu kosinu Nišave, da trasu kanalizacije ostavimo u branjenoj zoni, kako bi lokalno komunalno preduzeće moglo odmah da sanira oštećenje - rekao je Basta.

Vladičin Han: Voda se povlači, prioritet sanacija mostova

Situacija u opštini Vladičin Han se smiruje, voda se povlači iz poplavljenih područja, a danas bi trebalo da počne sanacija oštećenih mostova, rekao je danas predsednik te opštine Goran Mladenović.

On je Tanjugu kazao da su padavine stale, da se otopio sneg sa okolnih brda i da se očekuje da će se sitiacija stabilizovati, ako ne bude novih padavina.

- Ali ostaje velika materijalna šteta. Obilazimo teren, svakog časa nam se javljaju ljudi i prijavljuju štetu, uglavnom su oštećeni zidovi, ograde... Komisija je na terenu i konstatuje materijalnu štetu na usevima, kućama, a onda ćemo videti kako ćemo to rešiti - kaže Mladenović.

Ističe da je prioritet sanacija pet mostova, dva koja su odneta u mesnim zajednicama Kacapun i Vrbovo, gde su meštani, kaže, ''odsečeni od sveta'', i tri ugrožena Dekutince, Vrbovo i Koznica.

Kako kaže, trenutno se razmatraju projekti za konstrukciju privremenih prelaza koje ne bi odnela voda.

Oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 32 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest osoba iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz Zlatokopa kod Vranja, tri iz Pirota, 28 iz Bele Palanke i po jednu iz Dimitrovgrada i iz Donje Trnave kod Niša.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, proglašena je vanredna situacija u 12 lokalnih samouprava: na teritoriji gradova Niša i Leskovca, na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Medveđa, Vladičin i Gadžin Han, Kuršumlija, i zbog obilnih snežnih padavina, na delu opštine Prijepolje (za šest mesnih zajednica).

Na teritoriji Nišavskog upravnog okruga situacija je stabilna. Svi vodotokovi drugog reda su se vratili u svoja korita dok u slivu Južne Morave i dalje ima plavljenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Niša, Aleksinca i Ražnja. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Niša tokom dana vršili su crpljenje vode iz domaćinstava u Doljevcu.

Na teritoriji Pčinjskog Upravnog okruga tokom popodneva pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi u mestu Zlatokop izvršili su evakuaciju domaćih životinja i poplavljenih domaćinstava. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Vranja su i dalje na terenu.

U Topličkom upravnom okrugu, tokom popodneva pripadnici VSJ Prokuplje vršili su 11 crpljenja vode na teritoriji opština Žitorađe i u reonu sela Badnjevac i to u selima Držanovac, Badnjevac, Jasenice i Donje Crnatovo.

Na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga Leskovac situacija je stabilna, a pripadnici VSJ Leskovac su tokom dana vršili osam crpljenja vode na teritoriji grada Leskovca.

U Pirotskom upravnom okrugu pripadnici Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi iz Pirota izvršili su evakuaciju 20 osoba, od toga jedne trudnice, kao i nekoliko grla sitne stoke iz poplavljenog područja na ušću Morkanjske i reke Nišave. Stanje na ostaloj teritoriji Pirotskog upravnog okruga je stabilno, a vodotoci su u opadanju.

Teritorija opštine Ivanjica

Na teritoriji opštine Ivanjica svi putevi prvog i drugog reda su prohodni.

- Neprohodno je još uvek do sela Dobri Do i Salevići, gde je izuzetno težak teren, potrebna je teška mehanizacija, očekujemo da će u naredna dva dana biti i taj problem rešen. Snadbevanje električnom energijom je uredno na teritoriji cele opštine - rekao je za Rinu, Momčilo Mitrović predsednik opštine Ivanjica.

Svi putni pravci prvog i drugog reda na području opštine Lučani su prohodni, ali i dalje postoji problem u elektrosnabdevanju, jer još uvek nisu sanirani kvarovi na niskonaponskoj mreži.

- Sela Guberevci i Goračići trenutno su bez električne energije. Ekipe su na terenu i u toku dana biće uspostaljeno snabdevanje električnom energijom za meštane ova dva sela - izjavio je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.